Diari digital d'Andorra Bondia
Els rescats no es cobraran però els preventius de Protecció Civil sí
Els rescats no es cobraran però els preventius de Protecció Civil sí

Els rescats no es cobraran però els preventius de Protecció Civil sí


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

“El cobrament dels rescats amb helicòpter no és sobre la taula.” El director adjunt dels bombers, Jordi Farré, ho va dir així de clar ahir en el balanç del nombre de rescats de l’època d’estiu (des del 15 de juny fins al 15 de setembre). En total han estat 93 rescats, gairebé un 37% més que l’any passat i una xifra que gairebé triplica la de fa set anys. Aquesta ha estat una qüestió recurrent, sobretot quan en regions veïnes com a Catalunya sí que es va implantar el cobrament. Farré va insistir que el cos de bombers prefereix treballar en la conscienciació per evitar el màxim d’intervencions “i no és cap prioritat cobrar els rescats”. De fet, Farré va explicar que per fer-ho caldria una legislació específica i que a Catalunya encara no s’ha cobrat cap rescat per la dificultat de determinar si hi ha hagut imprudència o no. Tot i això, Farré va avançar que en la futura llei de protecció civil s’està estudiant crear reglaments per cobrar els preventius.
Els esdeveniments multitudinaris o que pel risc requereixen efectius de bombers, com el Cirque du Soleil, l’Ultra Trail i altres esdeveniments esportius mundials a les muntanyes, podrien comportar que s’ha­gués de fixar un preu per les accions preventives que coordina Protecció Civil. Els reglaments seran els que determinaran si l’organització o el mateix Estat han de fer front a aquestes despeses. 

L’efecte Kilian Jornet
Els efectes Kilian Jornet, Calleja o Decathlon o, cosa que és el mateix, l’auge dels esports d’aventura a la muntanya, són una de les raons principals per les quals s’han incrementat les intervencions de muntanya. De fet, dels 93 rescats que es van efectuar en el període esmentat, la xifra més alta registrada, 53, va ser de gent que feia un esport de muntanya. Fins a 24 rescats més van ser de persones que feien senderisme i es van fer 13 actuacions per altres motius, preventius i animals, a més de tres per fer recerques de persones que són actuacions que duren més d’un dia i “són complicades”, va explicar Òscar Santos, responsable del Grup de Rescat i Immersió de Muntanya (GRIM).
Tant Santos com Farré van explicar la facilitat de fer esport de muntanya perquè és fàcil i barat equipar-se i perquè no cal tampoc molta especialització. Farré també va remarcar que les mateixes campanyes turístiques del país conviden a visitar la muntanya i per això cada vegada hi ha més i més gent a dalt dels pics. 
Santos va destacar que hi ha hagut dies que s’ha hagut de fer entre cinc i sis rescats de muntanya. Tot i això, Farré insisteix que les xifres “són sostenibles” perquè durant aquest període es reorganitzen els efectius i es dediquen més recursos i esforços a les intervencions de muntanya. 
De tots els rescats, el percentatge més alt són els de turistes. Tot i això, des del cos no volen assenyalar en quina proporció les intervencions són causades per la imprudència.  “És una qüestió delicada i la imprudència és molt subjectiva”, va remarcar Farré. I precisament per aquesta dificultat el director adjunt dels bombers va remarcar que és complicat cobrar els rescats. 
Farré també va indicar que els bombers destaquen l’acció a les xarxes socials amb missatges de planificació de les sortides i també de conscienciació per reduir les intervencions. 

La setmana vinent Andorra acollirà la 69a edició de la Comissió Internacional de Rescat Alpí (ICAR)

Del 18 al 21 d’octubre Andorra acollirà la 69a edició de l’ICAR, la Comissió Internacional de Rescat Alpí, de la qual els bombers d’Andorra formen part des del 2008. Serà a Soldeu.  El Principat va presentar la seva candidatura en la 67a edició, ja que es tracta d’un esdeveniment que requereix aspectes tècnics i d’espai complicats. Durant aquests dies hi haurà 80 organitzacions de 40 països diferents i un total de 360 inscrits. En aquest congrés se celebren quatre comissions, l’aèria (amb fabricants d’helicòpters), la terrestre (amb grups específics com el GRIM), la d’allaus (amb instituts específics i en la qual hi ha una subcomissió que és la de guies de gossos) i la mèdica (en què participen especialistes de la medicina). A més el mateix dia 18 es fa una pràctica tècnica a la part alta de la mateixa estació. Farré va destacar que és una “gran oportunitat” per a Andorra perquè rebrà professionals del sector de la muntanya de molts països. Òscar López, representant de l’ICAR, va destacar que l’objectiu del congrés és treballar per l’estandardització de les tècniques de rescat en muntanya i durant aquesta edició els bombers d’Andorra tindran ocasió de fer demostracions de la seva tasca als professionals d’altres països. De fet, també es té previst presentar el pioner sistema de localització de mòbils anomenat Lifeseeker, presentat aquesta mateixa setmana. Paral·lelament al congrés s’organitza una fira amb 28 expositors de material de rescat de muntanya d’última generació. 

rescats
preventius
protecció civil
cobraran
Jordi Farré
bombers

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte