Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern ha aprovat un nou decret en relació amb les residències assistides dels centres sociosanitaris.
El Govern ha aprovat un nou decret en relació amb les residències assistides dels centres sociosanitaris.

Els residents als sociosanitaris poden sortir si dormen fora més de sis nits


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

L’executiu ha flexibilitzat les mesures excepcionals per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia de la Covid-19 en l’àmbit de les residències assistides dels centres sociosanitaris. Així, i segons consta en el decret recollit en el BOPA extraordinari de divendres passat que deroga part del decret del 14 de juliol, les direccions de les residències assistides sociosanitàries podran autoritzar la sortida de la població resident, sempre que la situació clínica ho permeti, quan comporti pernoctacions, possibilitat prohibida amb l’anterior decret, sempre que siguin més de sis nits les que el resident dorm fora del centre.
Així mateix, per al retorn de la persona al centre, el decret estableix l’obligació de disposar d’una PCR o TMA negativa portada a terme en un termini inferior als dos dies previs al retorn a la residència assistida. A més, un cop allí, i durant els catorze dies posteriors a l’ingrés, el resident, a qui al cap de deu dies se li farà una nova PCR o TMA, serà sotmès a una vigilància passiva amb control de temperatura i símptomes dos cops al dia.
El decret, que manté les sortides dels residents un cop a la setmana amb un únic familiar per un màxim de dues hores i sense poder incloure cap àpat a l’exterior, autoritza també les sortides de la població resident acompanyades de personal de les residències assistides sociosanitàries per la durada que estableixi la direcció del centre i sempre que es compleixin una sèrie de condicions. Entre aquestes cal que les sortides es facin en espais controlats en què es pugui efectuar una neteja i una desinfecció freqüents així com també les mesures de caràcter general, com són l’ús de les mascaretes, la neteja de mans i el manteniment de la distància de seguretat.
Pel que fa a les visites, es mantenen sempre amb les mesures excepcionals per fer front a la infecció pel coronavirus.
D’altra banda, l’executiu ha acordat un segon decret de mesures excepcionals per la situació d’emergència sanitària causada per la Covid-19, específic en aquest cas per a les persones amb discapacitat que viuen en llars residencials de l’àmbit sociosanitari. De fet, les mesures preventives adoptades els últims mesos per evitar el contagi i la transmissió comunitària del coronavirus ja s’aplicaven també als centres sociosanitaris adreçats a les persones amb discapacitats tot i no tenir caràcter assistit, si bé s’ha considerat oportú aquesta regulació específica, ja que algunes mesures, com les restriccions al règim de visites i sortides no s’ajustava a la realitat de les persones amb discapacitat.
Així es manté l’obligació de disposar d’una PCR o TMA negativa per als nous ingressos, feta en els dos dies previs a l’ingrés, i el posterior període de vigilància passiva durant els següents catorze dies. Quant a les visites, les franges horàries les quals les ha d’establir el centre, les ha d’efectuar un únic familiar i en un espai separat de la resta. Caldrà seguir les mesures i condicions sanitàries establertes i serà necessari demanar cita prèvia. Pel que fa a les sortides del centre, es permeten un cop a la setmana amb la família, incloent-hi pernoctacions. A les de més de sis nits serà necessària disposar d’una PCR o TMA negativa al retorn i les famílies hauran de dur un registre de les persones amb qui han mantingut contacte. També estan autoritzades les sortides terapèutiques diàries amb el personal de llar residencial.

residents
sociosanitaris
poden
sortir
dormen
fora
més
sis
nits
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic