Diari digital d'Andorra Bondia
Els residus tractats al CTR pugen un 5% el 2015 pel creixement econòmic
Els residus tractats al CTR pugen un 5% el 2015 pel creixement econòmic

Els residus tractats al CTR pugen un 5% el 2015 pel creixement econòmic


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

L’any 2015 van entrar al Centre de Tractament de Residus (CTR) 35.850 tones de residus sòlids urbans, assimilables a urbans, fangs i carnis, un 5% més que l’exercici anterior. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va atribuir aquest increment al creixement econòmic, una tendència que es va registrant darrerament de forma gradual. A més va exposar que “hi ha més entrada de turistes i això també comporta un augment del consum”. Calvó ho va desvincular, però, de la disminució de la recollida selectiva i va remarcar que “de l’augment dels residus tractats, si és representatiu d’un creixement de l’economia i dels turistes, tots ens n’hauríem d’alegrar”.

La ministra va afegir que quan s’analitza el volum de deixalles cal tenir en compte l’impacte dels visitants, ja que no és el mateix que entrin 8 milions de persones que 10 milions o que les pernoctacions pugin. Per això va destacar que el que cal és fer atenció al residu per habitant. Sobre aquest va recordar que l’objectiu del Govern és que cada vegada sigui inferior i per aquest motiu es preveu impulsar campanyes de prevenció. També es va referir a la caiguda de la recollida selectiva del vidre, que considera que podria tornar a créixer si s’incideix en el sector de la restauració a més de la sensibilització de la població en general.

Calvó va explicar que l’augment dels residus tractats ha permès fer menys aturades a la planta. Així, va indicar que la setmana que ve se’n farà una d’una durada d’una setmana i probablement a la tardor es pararà dues setmanes més, el que es considera el règim de funcionament normal d’una planta d’aquest tipus.

Aquestes dades tampoc fan que sigui una necessitat importar residus de Catalunya, una mesura que s’ha treballat des de l’executiu. Calvó va declarar que “nosaltres estem disposats a col·laborar si hi ha una necessitat, però no he tingut cap contacte oficial amb la Generalitat des que sóc ministra, l’abril de l’any passat”. La titular de Medi Ambient va remarcar que en el cas d’assolir un acord amb Catalunya “seria un conveni de col·laboració de bon veïnatge”. Així, va insistir que cal entendre el flux de gestió de residus com una qüestió que va més enllà de l’Estat andorrà, ja que el Principat tindria dificultats per tractar la totalitat dels residus que genera. De fet, va recordar que ja s’envien a Catalunya les escòries i les cendres, així com gairebé la totalitat dels residus destinats al reciclatge. També va assenyalar l’ajuda que va oferir aquesta comunitat autònoma durant els anys en què el forn incinerador va estar tancat.

Per altra banda, la ministra de Medi Ambient també va informar que l’any passat els paràmetres d’emissions a l’atmosfera i els controls de les aigües es van situar dins de la normativa andorrana i la de referència de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Calvó va donar a conèixer aquestes dades després de la reunió de la comissió d’informació i vigilància del Centre de Tractament de Residus, que reuneix representants del Govern, la parròquia d’Andorra la Vella, un representant dels cònsols, dos representants de la societat civil i un dels veïns a més d’una tècnica del ministeri de Salut.
Quant a les observacions del Tribunal de Comptes, la ministra va explicar que és una qüestió jurídica que ara s’està començant a analitzar.

El Comú d’Andorra la Vella avaluarà demanar un estudi per atenuar les olors de la planta

El Comú d’Andorra la Vella avaluarà demanar l’elaboració d’un estudi complementari sobre les olors que produeix la planta. La cònsol major, Conxita Marsol, va explicar que alguns veïns s’han queixat. Per això, i tenint en compte que avui no es fa cap anàlisi d’aquesta mena, “potser demanarem” l’informe per mesurar-ho i poder “donar més qualitat de vida” i “atenuar encara més l’olor”, assenyala. Marsol va remarcar que aquesta qüestió ha millorat de forma important, segons va dir Calvó gràcies al canvi en el sistema per embolicar les bales de residus quan aquests s’emmagatzemen. La cònsol de la capital es va mostrar satisfeta del control que es fa del funcionament del forn i les emissions, cada cop més baixes, un fet que permet als ciutadans de la parròquia estar “tranquils”, va concloure.

 

 

Andorra
residus
medi
ambient

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte