Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de l’assemblea del Sindicat de l’Ensenyament Públic celebrada ahir.
Un moment de l’assemblea del Sindicat de l’Ensenyament Públic celebrada ahir.

Els sindicats de la funció pública proposaran organitzar una vaga


Escrit per: 
P.G./M.S./M.S.C. / FOTO: J.G

Els sindicats de funcionaris veuen que la reforma de la llei de la funció pública que planteja el Govern i el grup de la majoria no respon a les seves reivindicacions i han tornat a amenaçar amb una vaga per mostrar la disconformitat per l’aprovació d’una llei que consideren que els és desfavorable pels seus interessos. Així ho va manifestar ahir el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, que a més va manifestar que es preveuen celebrar manifestacions i altres accions de protesta. 

La setmana vinent es preveu que es reuneixin els sindicats dels funcionaris i més tard convocaran una reunió amb tots els treballadors de la funció pública, estiguin o no afiliats. “Un dels punts que proposarem serà la vaga general indefinida, però també d’altres accions perquè considerem que el diàleg i el consens ja s’ha acabat”, va dir Ubach.
El representant sindical critica que DA limiti a vuit anys o dos mandats les excedències tant dels treballadors del sector públic com del privat. Des de l’USdA consideren que no s’hauria de posar limitacions, “o en cas que es limiti que sigui per a tots, per empresaris també i que només puguin estar durant dos mandats governant, però tots, no només els treballadors”, va comentar Ubach.
Des de la plataforma sindical es vol agrupar també els treballadors del sector privat. No només es mostren en contra de la llei de la funció pública, “sinó també de la reforma del codi de relacions laborals i de la llei de coacció sindical, perquè la gent ha de ser lliure per manifestar-se i volen que sigui responsable de tot el que pugui passar aquell que convoqui, prous caciquismes”, va dir Ubach. El delegat sindical va manifestar que la intenció és sumar les queixes tant pel que fa a la llei que regula la funció pública com la reforma del codi de relacions laborals que comporta les tres lleis qualificades, de relacions laborals, d’acció sindical i patronal i la llei reguladora del conflicte col·lectiu. Segons Ubach, totes aquestes lleis són del Govern de DA i no dels treballadors. 
Els sindicalistes volen reunir-se amb els grups de l’oposició, perquè ja tenen assumit que aquests textos s’aprovaran i els hi demanaran que sigui qui sigui qui guanyi en les properes eleccions les derogui quan comenci a governar. 
Ubach també va recordar que la propera setmana la plataforma sindical estarà present en la Fira d’Andorra la Vella per recollir signatures per reclamar una llei de responsabilitat política “perquè no pot ser que les obres tinguin un sobrecost del 100% i aquí no digui ningú res o que s’hagin llançat tres milions d’euros en The Cloud”, va comentar el representant sindical.
De la seva banda, el secretari general del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), David Garcia, va afirmar que encara és aviat per dir si el personal de l’educació durà a terme mobilitzacions i de quin tipus. Amb tot, va avançar que si el març passat els afiliats en assemblea van demanar fer vaga “puc entendre que tampoc estaran contents” amb el text i podrien tornar-hi a apostar, tenint en compte que no ha sofert cap variació substancial. Garcia, però, es va mostrar a l’espera de la reunió que mantindrà la setmana que ve la plataforma sindical. La voluntat seria celebrar una assemblea general de tots els sindicats i les decisions allà adoptades serien portades a l’aprovació de les assemblees de cada sindicat.
Garcia va declarar que el SEP tenia l’esperança de poder introduir modificacions a la llei de la funció pública a través del grup parlamentari demòcrata. “Malauradament ens vam trobar ahir [dimarts pel lector] que el grup parlamentari demòcrata tenia dat i beneït” el text i que preveia presentar les esmenes a la llei en roda de premsa una hora després d’exposar-les als sindicats, va declarar i va lamentar que aquestes eren principalment les mateixes que havia donat a conèixer el cap de Govern abans de la vaga del març. Així, va recordar que les mesures correctores “no satisfan a ningú” i es manté el canvi dels triennis pels quinquennis. A banda, va advertir que si la llei de la funció pública no s’aprova, difícilment s’aprovarà la llei del cos d’educació. 
Garcia també va explicar que el Govern ha respost negativament a un recurs administratiu d’un docent que havia impugnat l’edicte del 2016. Ara podria portar-ho a la justícia. El candidat va recórrer a la Batllia perquè entenia que en un moment del procés d’edicte hi havia hagut una irregularitat. El Tribunal Superior li va donar la raó i el Tribunal Constitucional ho va reafirmar però arran d’un recurs del SEP va reconèixer que no s’havia informat a la resta de candidats.

Reacció del Govern
Per la seva part, des de l’executiu, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va instar els sindicats a valorar tota la reforma de la funció pública “en la seva totalitat” i no només per aspectes concrets, com el canvi dels triennis per quinquennis,  que poden no compartir-se.
En aquest sentit, Cinca, que va deixar clar que el Govern no posarà en qüestió que “els treballadors públics puguin exercir el seu dret a manifestar-se i a expressar la seva opinió”, va recordar que al marge del projecte de llei de la funció pública s’han tirat endavant les lleis dels cossos especials així com alguns dels reglaments pendents de la llei vigent, de manera que “el panorama de regulació de la funció pública és evidentment molt millor que l’any 2000 però també millor que el 2011”.

sindicats
funcionaris
SEP
USdA
Cinca
Número de vots: 295
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic