Diari digital d'Andorra Bondia
La plataforma va convocar la manifestació el 8 de desembre en favor de salaris i habitatges dignes i l’accés a la sanitat.
La plataforma va convocar la manifestació el 8 de desembre en favor de salaris i habitatges dignes i l’accés a la sanitat.

Els sindicats denuncien "explotació laboral" en les subcontractacions


Escrit per: 
Redacció / Foto: Facundo Santana

La plataforma sindical d’Andorra s'han reunit avui amb la delegació del Grup del Consell d’Europa especialitzat en la lluita contra el tràfic d’éssers humans (Greta) que durant aquesta setmana visita el Principat per fer una avaluació sobre les mesures implantades a Andorra per evitar el tràfic de persones. En el marc d’aquesta trobada, els representants sindicals han denunciat “una greu situació que s’està produint a Andorra i que podria constituir un supòsit d’explotació laboral”, tal com exposen en el document que van lliurar al Greta. En concret, des dels sindicats s'han volgut “aportar els neguits que s’han generat sobre les últimes notícies relacionades amb els neguits dels treballadors extracomunitaris que s’han trobat amb unes condicions tant laborals com d’allotjament i d’accés a la sanitat pública que han creat certa controvèrsia”. Així ho han explicat posteriorment les responsables del Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP), Marisa Santos i Carla Guinot. Una controvèrsia que gira entorn als tres aspectes denunciats per la plataforma sindical: la situació de precarietat dels treballadors extracomunitaris subcontractats sobretot al sector de la construcció, la inexistència dels contractes fixos discontinus indefinits per als temporers i les dificultats per denunciar irregularitats que es donen a les empreses.

Segons Santos i Guinot, la resta d’entitats que han participat en la reunió van evidenciar que “en el nostre país encara hi ha molt camí per fer a nivell jurídic, legal i de respecte dels drets dels treballadors” perquè en molts casos es troben amb situacions de desinformació sobre els seus drets o amb situacions de risc “perquè la llei en les seves definicions concretes no respon a les diferents necessitats”. També ha quedat palès que el treballador no sap on dirigir-se quan hi ha un abús de poder, o bé té por a ser acomiadat. D’aquí que no vulgui formar part del comitè d’empresa o ser delegat dels treballadors.

Per la seva banda, els membres del Greta van manifestar, segons Guinot, que a Andorra “el sistema està una mica obsolet i és gairebé medieval”. Per aquest motiu, les responsables del SEP han assegurat que és necessària aquesta lluita tant social com jurídica per a la defensa dels drets de les persones i dels treballadors del país.

Subcontractacions
Entrant al detall de cadascuna de les tres denúncies posades de manifest per la plataforma sindical en el document entregat al Greta, en relació amb les subcontractacions detallen que l’augment de la construcció ha fet que moltes empreses del país subcontractin empreses estrangeres que porten a Andorra treballadors de països extracomunitaris, principalment de països llatinoamericans, però també africans. Aquests treballadors signen un contracte laboral al seu país d’origen i quan arriben a Andorra se’ls proporciona una autorització d’immigració temporal per treballar, però no se’ls cotitza a la Seguretat Social andorrana i per tant no tenen accés a la sanitat pública, ja que aquests països no tenen signat un conveni de seguretat social amb Andorra. El Govern ha respost a aquesta situació adduint que no s’ha d’aplicar a aquests treballadors la legislació laboral d’Andorra ja que afirmen disposar d’un informe segons el qual se’ls ha d’aplicar la llei laboral del seu país d’origen. 

En aquest sentit, denuncien que les condicions laborals dels seus països d’origen són inferiors a les d’Andorra, de manera que estan fent jornades de 48 hores setmanals, quan a Andorra la jornada legal és de 40 hores, perceben un salari molt inferior al salari mitjà del país i, en molts casos, no es respecten els temps de descansos mínims. I com que el Govern els nega l’aplicació de la llei laboral andorrana, la Inspecció de treball no és competent per sancionar els empresaris que no respecten les condicions laborals establertes a la llei quan es tracta de treballadors contractats per empreses estrangeres. També critiquen que les condicions d’habitatge no són bones, ja que  els empresaris lloguen pisos a Andorra o a la Seu d’Urgell, on allotgen un nombre de persones molt superior a la capacitat dels pisos.

Temporers
Els sindicats també posen el focus en una situació que consideren injusta amb els temporers que venen cada temporada d’hivern a treballar al mateix lloc de treball. En aquest cas, els  treballadors es veuen obligats a signar cada any un contracte de durada determinada, sense límit pel que fa al nombre de contractes que signen. Per això creuen que aquests contractes haurien de ser, a partir de certa  quantitat de contractes, fixos discontinus indefinits, la qual cosa els permetria mantenir, com a mínim, les mateixes condicions de treball de les temporades anteriors i ser indemnitzats en cas d’acomiadament.

Por a les represàlies
Finalment, els representants sindicals volen deixar constància de les dificultats que tenen els treballadors a l’hora d’interposar una denúncia davant de la Inspecció de Treball, ja que els inspectors diuen que tenen l’obligació de comunicar a l’empresari el nom de la persona denunciant, el que provoca que molts treballadors no cursin les denúncies per por a represàlies o a ser acomiadats i gairebé mai fan inspeccions d’ofici. També denuncien que es demana al treballador una gran quantitat de documentació quan l’inspector de treball té la potestat de demanar aquesta documentació directament a l’empresari, és a dir, la càrrega de la prova recau sobre el treballador que denuncia i no sobre l’empresari.

sindicats
explotació laboral
país
Greta

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Bravo pel coratje i per donar veu a la gent més desprotegida!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte