Diari digital d'Andorra Bondia

Els sindicats denuncien un increment dels acomiadaments improcedents


Escrit per: 
Redacció

Els sindicats van denunciar ahir que darrerament han detectat un increment notable dels acomiadaments improcedents.

El secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, considera que aquesta pràctica s’ha anat popularitzant des de fa aproximadament dos anys com a conseqüència de la crisi econòmica. De l’altra banda, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, va assegurar que “en els últims mesos encara s’ha accentuat més”, ja que fa uns anys hi havia “dos o tres acomiadaments disciplinaris cada quinzena”, mentre que actualment “ens arriba un cas per dia o bé cada dos dies”.
Els dos líders sindicals van coincidir que les societats s’han posat més estrictes a l’hora d’imposar faltes als empleats per forçar un acomiadament disciplinari. “L’empresariat busca fórmules d’imputabilitat del treballador per acomiadar-lo sense preavís ni compensació”, va apuntar Fornieles, mentre que Ubach va afegir: “És un procediment molt fàcil: busquen faltes que fins ara no tenien importància però que ara en tenen molta.”
Segons la legislació vigent, l’acumulació de tres d’aquestes faltes suposa un motiu justificat per acomiadar el treballador. No obstant, el secretari general de l’USdA va matisar que “és molt difícil de provar” si aquest acomiadament és realment procedent. En aquest sentit, el responsable del SAT va afirmar que en alguns casos es “manipulen” els fets amb l’objectiu d’estalviar-se la indemnització econòmica prevista legalment.
Així mateix, Fornieles va apuntar que en aquests casos “el treballador pot demandar l’empresa per demostrar que la imputació no és certa, però es tracta d’un procés costós i que s’allarga en el temps”, de manera que sovint no arriben fins a la justícia. A més, el responsable del SAT va apuntar que hi ha una “persecució dels treballadors reivindicatius o dels que demanden l’empresa”, i que aquest fet dificulta encara més la via judicial. Finalment, el secretari general del sindicat va tornar a reivindicar la creació d’una branca laboral de la justícia.
Pel que fa als sectors implicats, Fornieles va afirmar que “fa tres anys es produïa acomiadaments a la construcció, però pagaven les indemnitzacions corresponents, mentre que des de fa uns dos anys han detectat “acomiadaments improcedents a l’hostaleria, a les petites indústries i al sector del transport, entre d’altres”. Així mateix, va opinar que “la crisi enforteix l’abús del patró de les regles no escrites”. Sobre aquesta qüestió, Ubach va coincidir amb Fornieles que “la crisi ajuda que augmenti la picaresca per poder acomiadar els treballadors sense donar explicacions”.
El secretari general del SAT va lamentar que “encara que s’acabés amb l’acomiadament lliure els empresaris podrien continuar amb els acomiadaments improcedents, perquè ja en tenen la pràctica” i va indicar una possible solució: que hi hagi verificació des de l’empresa mitjançant els representants dels treballadors. Finalment, Fornieles es va mostrar preocupat que “amb aquesta excusa es demani més obertura de les quotes”.

El Govern subvencionarà parcialment els programes de formació ocupacional per als aturats
El Govern subvencionarà una part dels programes de formació ocupacional que les empreses oferiran als desocupats, una iniciativa que, segons  el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, es tancarà aquesta tarda en la taula permanent de formació i treball. Així ho va anunciar ahir el líder sindical després de reunir-se amb el cap de Govern, en una trobada que també va servir per informar-se sobre la situació jurídica actual de l’accident al túnel dels Dos Valires.
Segons el secretari general de l’USdA, els programes de formació ocupacional han de contribuir a arribar a la plena ocupació. Un cop aprovats, l’empresari podrà contractar els treballadors inscrits al Servei d’Ocupació que no tinguin la formació adequada per al lloc de feina demandat i instruir-los durant els primers mesos. Posteriorment, Ubach espera que l’empleat pugui aconseguir un contracte indefinit.
La taula permanent preveu que, com a molt tard, la iniciativa es posi en marxa a principis de l’any vinent. Pel que fa a la subvenció, de moment es desconeix la quantitat que el Govern destinarà als programes, si bé Ubach espera que “sigui prou important per implicar-hi totes les parts”.

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

http://www.elmundo.es/elmundo/2010/10/20/internacional/1287579057.html
Hauriem de tenir un mercat laboral més agil , com USA, i que tots ens posem les piles, ja està bé de comodons que no foten ni xapa. I això s'hauria d'aplicar a la publica i a la privada. Al regne Unit 500.000 acomiadaments al sector public.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte