Diari digital d'Andorra Bondia
La primera reunió del Consell Econòmic i Social per mirar d’acordar l’increment salarial en previsió d’una elevada inflació.
La primera reunió del Consell Econòmic i Social per mirar d’acordar l’increment salarial en previsió d’una elevada inflació.

Els sindicats proposen un increment del 5% del salari durant quatre anys


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

Apujar els salaris un 5% durant els pròxims quatre anys per tal que els treballadors recuperin el poder adquisitiu perdut els darrers anys i corregir d’aquesta manera “el desgavell” entre salaris i pensions i el nivell de vida al país, que és del 22%. Aquesta és la proposta, una mesura “independent a l’augment dels salaris en relació amb l’IPC”, que els sindicats han posat avui damunt la taula en la reunió del Consell Econòmic i Social, convocada pel Govern per tractar l’evolució de les condicions del mercat laboral pel que fa a la inflació actual i assolir una solució consensuada per implementar mesures associades a l’increment salarial dels treballadors per al pròxim any.  

Així ho han explicat a la sortida de la reunió, presidida pel cap de Govern i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, i la secretària d’organització del Sindicat de l’Ensenyament Públic, Carla Guinot, que ha remarcat que el Govern i els empresaris han de ser conscients que el nivell de vida “s’ha disparat completament” i que per exemple “el preu de l’alimentació s’ha apujat un 15% en un any”, el de l’habitatge, “gairebé s’ha doblat en deu anys”, sense oblidar “l’escalada del preu dels carburants”. En canvi, i malgrat que després de la Covid “hi ha hagut beneficis importants en algunes empreses, els treballadors han quedat igual”.

“Entenem que no podem dir a una empresa que ha d’apujar un 22% dels salaris, però sí que els treballadors han de poder viure”, ha insistit Ubach, que ha defensat que “si els lloguers de pisos han de ser de 1.000 o 1.200 euros aleshores els salaris han d’estar per damunt dels 2.000”. I és que per als representants dels sindicats al CES, el tema de l’habitatge no es pot desvincular del salarial. 

En aquest sentit, Ubach, que ha reiterat la seva posició a la Llei per a la promoció de la sostenibilitat del desenvolupament urbanístic i del turisme, ja que considera que “frenar la construcció comportarà un increment del preu dels habitatges ja existents”, ha insistit a reclamar que no s’apugin salaris i lloguers en la mateixa mesura, com preveu fer el Govern, ja que d’aquesta manera “no se soluciona de base el poder adquisitiu de la ciutadania”.

D’altra banda, els representants sindicals, que han reiterat també la proposta de decretar “un preu regulat per metre quadrat” i penalitzar impositivament quan se sobrepassi, han defensat també la necessitat que al final d’aquest període de quatre anys es pugui establir una tretzena paga. Ara bé, ha advertit Ubach, “una tretzena paga de veritat, i no com vam fer amb els funcionaris d’agafar el salari i dividir per tretze”.

Com era previsible, la proposta de sortida dels sindicats està molt allunyada de la que voldrien els empresaris, com va reconèixer al final de la trobada el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). Gerard Cadena, que tot i apuntar que “tothom haurà de fer esforços”, va advertir que els sindicats “plantegen uns increments molt importants” i ha defensat que els empresaris “han fet ja molts esforços” i que han anat incrementant el salari. I en aquesta línia, ha recordat que el salari mitjà “de juny a juny ha crescut un 9%”.

Per aquest esforç de les empreses, algunes de les quals obligades a incrementar la despesa salarial davant les dificultats per trobar personal, i també per la impossibilitat de saber “la dada exacta de la inflació” que hi haurà a final d’any i perquè malgrat les bones perspectives econòmiques aquestes es poden veure afectades “per les pujades del tipus d’interès” i també per una hipotètica “entrada en recessió” de països veïns, Cadena s'ha mostrat partidari d’esperar-se a finals d’any per “analitzar la situació econòmica i pronunciar-se davant la pujada salarial”.

Amb tot, el diàleg continuarà, ja que s’ha previst una segona reunió, aquesta de caràcter “més tècnic” segons ha precisat Cadena, per d’aquí a quinze dies, una trobada en què les dues part treballaran ja “sobre els mateixos números”, ja que des de l’Executiu s'ha assumit el compromís de fer-los arribar tot un seguit de dades.

Per la seva part, el cap de Govern ha fet una crida a la concertació entre els representants sindicals i la patronal sobre l’augment salarial per al 2023, tenint en compte que en l’actual context econòmic s’hauran d’assumir acceptacions i renúncies per totes les parts.

Així mateix, Espot ha aprofitat la reunió per recordar les mesures que s’han anat implementant des del Govern per pal·liar la pèrdua de la capacitat adquisitiva de la ciutadania així com les accions d’acompanyament que s’estan fent al teixit empresarial. I en aquest sentit, ha refermat el compromís de l’Executiu de continuar treballant per establir sinergies amb el sector privat amb la finalitat d’afrontar i superar els grans reptes presents i futurs.

En la reunió del CES també hi han estat presents la presidenta de l’Associació de Comerciants i Propietaris de l’avinguda Meritxell-Eix Central, Sònia Yebra, i la representant de la Comissió de Participació de les Entitats Cíviques en l’àmbit dels serveis socials i sociosanitaris, Anna Arias, així com, per part del Govern, Laura Vilella i Jordi Garcia, en matèria de treball i ocupació, Francesc Xavier Campuzano, en matèria de formació professional, Joan Carles Villaverde, en matèria d’afers socials, i Jesús Guardiet, en matèria d’immigració.

sindicats
increment
salaris
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic