Els agents socials van mostrar ahir una certa divisió després de la recomanació de l’ONU d’evitar les restriccions a treballadors seropositius als països no comunitaris.

Més enllà de les exigències relacionades amb la sida, els sindicats van reiterar la necessitat d’acabar amb les proves mèdiques per evitar els greuges comparatius amb els països del voltant, mentre que des de l’Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa (PIME) es va demanar prudència i es va recordar l’impacte econòmic que això podria suposar. Per la seva banda, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) es va reservar el seu parer, a l’espera de tractar de la qüestió en una eventual junta de la patronal. Des del col·lectiu de metges, es va declinar també posicionar-se sobre la qüestió.
Després que les Nacions Unides es van pronunciar sobre el tema, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va apuntar que volia consultar amb els agents socials i mèdics abans de prendre qualsevol decisió. De moment, els sindicats, que estan pendents d’aquesta consulta, mantenen la seva posició. “Qualsevol persona que pugui treballar ha de tenir el dret a treball”, va afirmar ahir el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, que va sostenir que l’actual sistema “no s’ajusta a dret, perquè als altres països no es fan les proves i en les relacions internacionals hi ha un principi de reciprocitat, que hauríem de complir”.
La primera secretària de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), María José Espinosa, va coincidir que “ens hauríem d’homologar a la resta de països del món”. En aquest sentit, Espinosa va assegurar que “hi ha altres maneres de solucionar el problema que no són vetant l’entrada, com ara arribar a acords amb els països d’origen”.
Pel que fa a les primeres reaccions del Govern després de l’anunci de l’ONU, Espinosa va mantenir: “El ministre va dir que s’hauria de revisar, així que esperem un replantejament global.” Així mateix, la sindicalista va apuntar: “No entenem que es veti una persona per una malaltia que no sigui un perill per a la població.”
Fornieles va coincidir també que no hauria de ser un impediment per entrar al país el fet de tenir “qualsevol malaltia que no sigui contagiosa, que no pugui causar una pandèmia”. Així mateix, el secretari general del SAT va afegir que “la discriminació no ve només per aquí, ja que, per exemple, si ets homosexual no pots donar sang, i tots aquests tipus de discriminacions han de desaparèixer”.
De la seva banda, el president de la PIME, Marc Aleix, va admetre que “si la persona és apta per treballar, no hem de fer cap distinció”, però va demanar que la qüestió es tracti “amb molta cautela” i que es tingui en compte les dificultats econòmiques detectades a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). Sobre aquesta qüestió, Aleix va opinar que “l’OMS també ha de diferenciar entre els grans països i els petits, com nosaltres”, i va argumentar que no sap si “la CASS pot aguantar el cost de determinades persones, sobretot tractant-se d’un petit Estat”.
Finalment, el president de la PIME va recordar: “Sempre hem demanat que quan entri algú estigui sa per poder desenvolupar la feina.” Aquest ha estat un dels punts tractats en la taula de desenvolupament econòmic referent als fluxos econòmics, en què, segons va explicar el president de la patronal, “també hem demanat una medicina del treball i que es tingui cura si una persona amb una determinada malaltia pot treballar en un lloc concret”. Un cop acabades aquestes reunions de treball, el Govern té previst enllestir les conclusions les setmanes entrants.