Diari digital d'Andorra Bondia
El nou local de la botiga solidària a l’avinguda de Santa Coloma va obrir a l’octubre.
El nou local de la botiga solidària a l’avinguda de Santa Coloma va obrir a l’octubre.

Els temporers són ja dos de cada tres ususaris de la botiga solidària


Escrit per: 
M.P.A. / Agències / Foto: Creu Roja

La coordinació de les ajudes a les persones que han vingut a treballar en una temporada d’hivern tan atípica com la d’enguany i que de moment encara no han vist formalitzat el seu contracte és un dels objectius que s’ha marcat el Govern de cara a l’inici de la campanya, que si la situació epidemiològica ho permet arrencarà el 2 de gener. La Creu Roja s’ha coordinat amb Afers Socials i Càritas per establir un protocol conjunt que permet donar suport als temporers sense duplicar esforços.

Segons el balanç efectuat la setmana passada, les unitats familiars actives que s’atenen des de la botiga solidària de la Creu Roja pugen a 159, xifra que representa un total de 307 persones, 202 de les quals són temporeres.  Segons el director de la Creu Roja, Jordi Fernández, cada dia hi ha més gent que acudeix a la botiga. Gent que es troba en totes les situacions, reconeix, legals i il·legals, “perquè hi ha temporers que no van arribar a marxar del país” i continuen tenint dificultats per tirar endavant. L’ajuda que es dona a través de la botiga, explica Fernández, “és molt àmplia” ja que no només es reparteixen aliments sinó també productes d’higiene personal, d’higiene de la llar i fins i tot material escolar  a l’inici del curs. Segons ell, alguns dels temporers que demanen ajuda a l’ONG s’han ofert a donar un cop de mà i s’hi podrien incorporar com a voluntaris. En cas que necessitin roba compten amb el rober de Càritas, “però on no els podem ajudar és amb l’habitatge”, conclou, així que molts dels temporers han de ser acollits per coneguts o per les empreses que els havien contractat.

Aquest situació contrasta amb la que s’ha registrat precisament a Càritas. El president, Amadeu Rocamora, explica que aquest any “venen molts menys temporers que els altres anys”. En concret, n’han acudit una seixantena. I és que cal tenir en compte que en temporades d’hivern normals des de Càritas es podien arribar a atendre entre novembre i principis de desembre fins a 300 que venien a buscar sobretot roba d’abric, anoracs i calçat. 

Enguany, a més de rebre’n menys, no ha estat fins a principis de desembre que “han aparegut molt de cop”. “És un any estrany”, va apuntar.  Rocamora recorda que els mesos d’abril, maig i juny “en vam atendre molts” i van arribar a preparar fins a 1.200 lots de menjar per 15 dies. 

“Nosaltres atenem tothom que ens ve a través dels treballadors socials”, insisteix el president de Càritas. “Ho fem de manera professional, ho hem fet tota la vida”, afegeix. Una atenció que en moltes ocasions passa per derivar les persones que demanen ajuda als programes del Govern o bé als ajuts dels comuns perquè “hi tenen dret”. El que passa és que a vegades no saben com fer-ho i des de l’entitat els orienten. Si realment ho necessiten, se’ls atén, “no hi ha cap problema”, va fer notar. “Si són capaços de demanar, no hi pot haver ningú que passi gana”, vol deixar clar. 

Rocamora coincideix en la necessitat d’una bona coordinació entre les entitats i Afers Socials per donar el suport adient als temporers i residents que ho necessitin.

 

Els pisters denuncien desigualtats pels ajuts

L’Associació de Pisters Socorristes ha alertat del “greuge comparatiu” que consideren que es dona entre els treballadors temporers residents i els que són de fora del país pel que fa a percepció d’ingressos. Segons van exposar en un comunicat, tot i que valoren “en positiu” les mesures d’ajuts als treballadors de les estacions, van exposar que “ens preocupa la situació que afectats directes ens han traslladat”. Així, recorden que les ajudes previstes són només per a temporers residents al país permanentment, de manera que aquesta situació empeny les empreses a contractar primer a qui no pot optar als ajuts, és a dir, temporers forans. “Ens preocupa la situació d’aquests pisters socorristes que volen treballar en lloc de rebre l’ajuda per poder arribar a final de mes”, van afirmar, tot i compartir l’exposició de motius del decret.

temporers
són
ja
dos
cada
tres
ususaris
botiga solidària

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte