Diari digital d'Andorra Bondia
Els treballadors del Cedre consideren que el canvi d’horari que la direcció els ha proposat va en detriment de les famílies.
Els treballadors del Cedre consideren que el canvi d’horari que la direcció els ha proposat va en detriment de les famílies.

Els treballadors del Cedre denuncien manca de personal i de comunicació


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Alguns treballadors del Cedre, que no han volgut donar el nom per por a represàlies laborals, han denunciat les mancances que està patint actualment. Entre altres, es queixen de la falta de personal per cobrir torns i departaments i també que es reubiqui personal fora del Cedre, com ara dues infermeres i un treballador social, i les places de les infermeres no s’hagin cobert. La del treballador social sí que ha estat ocupada, però remarquen que la direcció del centre no dona explicacions sobre aquests moviments de personal “i això crea inseguretat i mal ambient laboral”. 
Una altra denúncia formulada és la del canvi de torns que vol fer la direcció, que pretén passar de les 12 hores a les 7. Consideren que això perjudicarà l’assistència i la comunicació amb les famílies. Per part de la direcció del SAAS al·leguen que tots aquests canvis obeeixen al canvi del model d’Atenció Centrat en la Persona (ACP), que vol restar els nivells de sanitarització de les persones grans i incrementar l’atenció de proximitat, que en termes de personal es tradueix en un augment de la càrrega d’auxiliar d’infermeria.
Segons asseguren els treballadors, la ràtio per cada auxiliar d’infermeria és ara de deu residents, “quan hauria de ser de sis com a màxim”. Al matí, a la primera i segona planta, hi ha tres auxiliars per a seixanta usuaris, dels quals deu poden ser autònoms i altres necessiten ajuda per dutxar-se. Segons expliquen, abans hi havia un personal auxiliar de reforç i ara ja no el tenen. Pel que fa a la tercera i quarta planta, amb uns seixanta residents més dependents també se’n fan càrrec tres auxiliars en lloc de quatre.
Els treballadors asseguren que el canvi de torn de 12 hores a 7 que els ha proposat la direcció sota el pretext de “reduir les jornades perllongades actuals, que són molt feixugues per a aquest tipus d’atenció”, no serà òptim. Primer concreten que ara no fan 12 hores, sinó 13, ja que tenen una hora per dinar. I opinen que el torn hauria de ser de 12 hores, inclosa l’hora de dinar. Consideren que si es canvia a 7 hores, la persona que ha fet el seguiment de l’usuari no podrà informar la família que el visita després perquè no hi serà i es perdrà una comunicació directa. A més, consideren que aquesta jornada reduïda els farà treballar més dies, la qual cosa no els acontenta.
Tots aquests canvis estan vivint-los de manera “dramàtica”, ja que asseguren que no els donen informació “i treuen infermers sense tenir els auxiliars que diuen els han de substituir”.
Des de la direcció del SAAS insisteixen que no hi haurà acomiadaments i han explicat que els canvis més profunds a nivell del personal són: “per una banda, una reorientació de les tasques d’infermeria que farà que es precisi menys càrrega d’atenció infermera; per altra, una major presència d’auxiliars d’infermeria, la tasca dels quals se centraria a facilitar als residents que puguin portar una vida activa el més semblant possible a la que feien. També passa per un canvi en l’atenció mèdica, que sigui més personalitzada i dirigida per un geriatre que s’acaba d’incorporar. L’atenció de medicina especialitzada serà molt més focalitzada només en els casos de les malalties cròniques, és a dir, es mirarà de fer medicina preventiva i tractar d’evitar al màxim les hospitalitzacions o visites a urgències”.
La direcció del SAAS comenta que s’està portant a terme “una àmplia campanya d’informació i comunicació al personal, als residents i als familiars dels mateixos”, però els treballadors es queixen perquè davant d’aquesta informació “els empleats han mostrat els seus neguits i no han estat contestats”, comenten.

Cedre
treballadors
denuncien
manca
personal
comunicació
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic