Diari digital d'Andorra Bondia
Una dona parlant pel mòbil a Andorra.
Una dona parlant pel mòbil a Andorra.

Els turistes consumeixen un 240% més de dades mòbils fins al juny


Escrit per: 
Agències / Foto: D.R.

El consum de dades d’internet a través dels mòbils dels turistes s’ha disparat, després que fa un any els ciutadans de la Unió Europea deixessin d’haver de pagar pel servei de roaming. A Andorra, però, en no pertànyer a la UE, no s’ha aplicat la mesura, però ja hi ha 29 operadors de tot Europa que han inclòs el Principat dins de la zona d’itinerància lliure, incloent les principals companyies de França. Per això, l’augment del consum de dades s’ha notat especialment entre els turistes francesos. 
En total, durant el primer semestre del 2018, el consum de megabytes s’ha incrementat un 238% en relació amb el mateix període de l’any passat, i ha passat dels 29.700.000 als 100.400.000 MB. Andorra Telecom també constata que el nombre de targetes SIM estrangeres que han estat actives a Andorra ha augmentat un 7,7% i, d’aquestes targetes, s’han incrementat un 56,5% les que han consumit dades. Així, les targetes actives estrangeres amb consum de dades han passat del 27% a representar el 39% del total, unes dades que reflecteixen el canvi d’hàbits dels visitants quan es troben a Andorra. A tot això cal afegir-hi que cada turista també ha augmentat el consum mitjà de dades, i s’ha passat dels 57 MB per usuari als 123 MB. 
El director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, ha recordat que, malgrat que els usuaris de la Unió Europea ja no paguin els serveis d’itinerància, el cost entre operadores es manté, per la despesa de recursos. L’aplicació Roam like at home a la UE també ha afectat Andorra, ja que ha forçat l’operadora a anar negociant a la baixa el preu que percep per cada trucada, SMS i MB consumit d’altres companyies telefòniques. Però Nadal ha assegurat que han pogut pal·liar molt bé la previsible davallada d’ingressos per itinerància. 
Cal tenir en compte que abans del 2012 Andorra Telecom tenia uns ingressos en concepte de roaming d’entre 20 i 25 milions d’euros, i posteriorment es van incrementar, fins a un màxim de 50 milions el 2016, per l’augment del consum d’internet al mòbil. A partir d’aquí, veient que el consum encara s’incrementaria més quan el client deixés de pagar roaming, les operadores estrangeres van voler renegociar els acords, per no pagar pel consum exacte del client sinó un preu fix, que s’ha pogut establir en xifres similars al que pagaven històricament. Així, si bé la previsió del 2012 era que el 2018 només es facturarien 5 milions d’euros per aquest concepte, finalment l’any 2017 la xifra ha estat de 30 milions d’euros i s’espera tancar aquest any amb uns ingressos de 25 milions.
Nadal reconeix que els 29 operadors que han optat per deixar de cobrar tarifes de roaming als seus clients són de països, com França, amb ingressos poc importants, perquè tenen pocs clients que viatgin a Andorra. La resta d’operadors, com els d’Espanya, estan aplicant tarifes especials inferiors als preus abusius de fa uns anys, però no ofereixen el servei gratuïtament. 
En el cas de les companyies espanyoles, deixar de cobrar aquestes tarifes suposaria una pèrdua d’ingressos, fins i tot encara que Andorra Telecom els fes un descompte en la tarifa que els aplica per utilitzar la xarxa andorrana. I l’operadora andorrana tampoc està disposada a deixar de cobrar aquests diners a canvi que els turistes espanyols no hagin de pagar la factura telefònica.

turiustes
dades mòbils
consumeixen
240%
juny
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic