És el Tribunal de Corts el que admet les querelles contra personatges aforats, que són persones que tenen un càrrec públic i que disposen d’unes condicions jurídiques i proteccions legals diferents. La darrera presentada i admesa pel tribunal és pública i és contra el ministre de Finances, Jordi Cinca. Des de 1994 el Tribunal de Corts només ha admès quatre de les sis querelles presentades contra aforats.
Segons va dir el mateix ministre Jordi Cinca, també portaveu del Govern, l’1 de febrer passat, quan se li va preguntar per si dimitiria en ser admesa la querella en contra seva per apropiació indeguda i blanqueig durant la tasca professional que va desenvolupar al Grup Orfund, el ministre va remarcar que “l’admissió a tràmit de la querella per part del jutge entra dins la normalitat, ja que, segons l’article 39 del Codi de procediment penal, l’única cosa que ha de fer el jutge és verificar que compleix tots els requisits formals”. 
La normalitat anunciada pel ministre no es contrasta amb les xifres facilitades pel mateix Tribunal de Corts, que diu que en 23 anys només s’ha admès quatre querelles contra personatges públics. Això sí, des del mateix tribunal diuen que de denúncies contra aforats i durant aquest període se n’hauran pogut donar una quinzena, però que hagin arribat en format de querella només han estat sis, dues de les quals no van ser acceptades. 

Cap querella s’ha jutjat
El que sí que s’adequa més a la realitat de l’estadística del Tribunal de Corts és que Cinca va dir aquest mateix 1 de febrer que es mostrava convençut que no seria processat i que la demanda s’acabaria arxivant. Si mirem les estadístiques del Tribunal de Corts, cap de les querelles admeses s’ha jutjat i totes s’han arxivat per diferents motius. En aquest sentit és Corts qui fa la instrucció de la causa de la querella contra l’aforat i el Tribunal Superior qui ha de celebrar el judici si no s’arxiva. En aquests 
23 anys de la història del Tribunal de Corts no s’ha passat cap judici al Superior per una querella criminal contra un personatge aforat que hagi pros­perat. 
Les querelles admeses han estat contra algun batlle, algun conseller i algun ministre, com és el cas de Jordi Cinca, segons fonts del Tribunal de Corts.