Els sis artistes que participaven en la mostra col·lectiva Tradicions i contradiccions, a l’església de Sant Roc de Farrera, al Pallars Sobirà, podien avui recuperar les obres. Moltes de les peces contenen missatges de denúncia contra la violència sexual, la repressió del col·lectiu LGBTI o els excessos policials. La mostra va generar malestar al Bisbat d’Urgell, que ho va qualificar “d’ofensa als sentiments religiosos” i per tant va tancar el temple amb clau i amb les peces a l’interior. Els artistes denuncien la censura i els veïns del poble lamenten l’actitud del Bisbat i volen reobrir un diàleg amb els seus responsables sobre l’ús de les esglésies dels pobles petits.
La mostra va néixer a través del projecte Galeria Efímera, impulsada per un artista local amb el vistiplau dels veïns de Farrera. A l’interior de l’església es mostraven obres amb nus, pòsters i instal·lacions artístiques entre les talles religioses del temple, tant a l’altar principal com a les capelles laterals, amb un fort contingut de denúncia.
Aka Modesto, Ira Món Mort, Alfonso de Castro, Núria Roselló, Camil Escruela i Stinkfish són els sis autors de les obres, que ja es van exposar en un pàrquing a Lleida i no van generar tanta controvèrsia com la de l’església de Farrera.
Denúncia als mossos
Quan el Bisbat es va assabentar de quin era el contingut de la mostra, va evidenciar el seu desacord i va anar a tancar l’església i es va endur la clau, que fins al moment sempre havia estat guardada a una casa del poble. La mostra, que estava previst que es pogués visitar fins a finals d’abril, es va clausurar de manera precipitada. Ara, els veïns han iniciat una recollida de signatures per recuperar la clau i poder continuar utilitzant l’església de Sant Roc per a activitats culturals.
El Bisbat d’Urgell, a través d’una nota, lamenta que ningú els comuniqués la celebració d’aquesta exposició. Al comunicat afegeix que es van col·locar una sèrie de “suposades obres d’art” i es va fer una escenificació “incompatible amb les finalitats del temple, ofenent els sentiments religiosos dels fidels catòlics”. Davant d’aquests fets, el Bisbat va contactar amb l’alcalde de la localitat i, de comú acord, es va decidir tancar l’església per assegurar que no fos ocupada novament, indiquen.
Segons declaracions del Bisbat, ahir, quan els voluntaris van obrir l’església perquè els artistes poguessin recollir les obres, es van trobar que aquestes persones “els han amenaçat d’ocupar el temple i no sortir-ne”. També amb “causar danys a la porta d’accés, amb expressions i actituds que vulneren el dret fonamental a la llibertat religiosa i del dret a la propietat privada”.
El Bisbat recorda en el seu comunicat que “té el deure de vetllar i garantir que cap particular es pugui apropiar d’un temple que és propietat de l’Església”, destinat a l’exercici del dret fonamental a la llibertat religiosa i de culte i que està al servei de tot el poble. És per tot això que va denunciar els fets davant els mossos d’esquadra i es reserva el dret d’emprendre les accions legals que s’escaiguin, conclou.