Diari digital d'Andorra Bondia
Mostra de Xatardia Scraba a la reserva natural de Mantet.
Mostra de Xatardia Scraba a la reserva natural de Mantet.

En marxa en projecte de cooperació transfronterera FloraLab


Escrit per: 
Redacció/Foto: Reserva Natural de Mantet

El Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d'Andorra (Cenma)  de l’Institut d’Estudis Andorrans, el Parc Natural de la vall de Sorteny, el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa i la comissió gestora de la vall del Madriu-Perafita-Claror prenen part en el projecte de cooperació transfronterera FloraLab, una iniciativa basada en la xarxa FloraCat impulsada el 2012 per la Federació de les Reserves Naturals Catalanes.

El projecte es va presentar l'any passat programa de cooperació transfronterera de la Unió Europea, l’Interreg Poctefa (Programa operatiu de cooperació territorial entre Espanya, França i Andorra), i va ser seleccionat positivament per al període 2020-2022. FloraLab va arrencar oficialment a Py, als Pirineus Orientals, el 27 de febrer passat.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és preservar i promoure la flora patrimonial transfronterera de l’est del Pirineu (Pirineus Orientals, Arieja, Catalunya i Andorra) mitjançant la fundació i dinamització d’una xarxa transfronterera de “laboratoris botànics a cel obert”, que donarà suport a diferents activitats dirigides a continuar millorant els coneixements i innovant amb el suport de la investigació científica en el seguiment de la flora oriental pirinenca rara i amenaçada; la promoció de la cooperació interprofessional i transfronterera per a la preservació i la gestió concertada d’aquesta flora i dels seus hàbitats; la formació d'estudiants de biologia i ecologia i diferents actors del territori (pastors i ramaders, forestals, guies de muntanya...) en el coneixement de la flora pirinenca, i també sobre els reptes de la seva conservació; així com per mirar que aquesta temàtica pugui ser accessible al gran públic.

D'aquesta manera, i segons s'assegura al comunicat conjunt fet públic per participants andorrans en el projecte, Floralab va més enllà d’un dispositiu científic “sentinella” a favor de la flora patrimonial, ja que el projecte també oferirà al públic oportunitats de conèixer la flora, es realitzaran jornades tècniques per als actors del territori per conscienciar-los de la vulnerabilitat d’aquestes espècies i es formaran als estudiants universitaris perquè prenguin consciència dels reptes i dificultats de la conservació del patrimoni natural.

El projecte està cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) en el marc del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA
2014-2020). L’objectiu de Poctefa és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i ambientals transfronteres que mitjançant estratègies conjuntes que fomentin el desenvolupament sostenible del territori.

FloraLab
projecte
cooperació
transfronterera
marxa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte