Amb motiu del Dia de la Dona, celebrat el passat 8 de març, l’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA) i l’Institut Andorrà de les Dones (IAD) uneixen esforços amb la signatura del primer conveni entre ambdues institucions per abordar la privacitat de les persones des d’una perspectiva de gènere.

El text, signat aquest matí per la secretària general de l’IAD, Montserrat Ronchera, i la cap de l’APDA, Resma Punjabi, té per objectiu establir el marc general de col·laboració per tal de «promoure el desenvolupament de projectes conjunts de recerca, formació i gestió en funció dels interessos comuns i els mitjans disponibles», en paraules de Ronchera. En aquest sentit, s’ha acordat l’organització d’activitats divulgatives dirigides a la ciutadania i a garantir un ús adequat de les tecnologies i així evitar perpetuar biaixos i discriminació algorítmica per raó de gènere. "Cada dia apareixen noves eines digitals que se suposen que han de fer la nostra vida més fàcil, però la realitat és que també tenen una part negativa i que aquesta acostuma a afectar més les dones que els homes", ha afirmat Punjabi, que ha afegit que "des de les institucions hem de lluitar perquè això no passi". Totes les accions que s’emprenguin, a més, estaran orientades al foment de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat del 2015, ratificada per Andorra el 2019, sobre l’accés universal.

La primera acció que es realitzarà entre l’IAD i l’APDA serà l’elaboració d’una guia sobre protecció de dades i igualtat que és previst que es publiqui en les pròximes setmanes. En el document s’abordaran aspectes com el ciberassetjament i la persecució en línia, la violència de gènere digital, les amenaces a la privacitat en les xarxes socials o els riscos de compartir informació a internet, entre d’altres. "Totes aquestes són qüestions molt candents avui dia i, malgrat que cada vegada hi ha més gent conscienciada dels riscos, encara queda molta feina a fer, especialment entre els
menors i la gent més jove", ha afirmat Punjabi.

El conveni té una durada inicial de tres anys a comptar a partir d’avui i serà prorrogable tècnicament per períodes d’un any.