Amb el record tan vívid i el foc “sota control però no extingit”, els incendis dels últims dies, en particular el que va afectar Peramola i Oliana, havien de sortir a la palestra en el ple del Consell Comarcal. El president, Martí Riera, en feia al·lusió, assegurant que “en una nit ens jugàvem la meitat de la comarca”, amb “25.000 hectàrees que podien donar-se per perdudes” si les 110 persones que lluitaven contra les flames perdien la batalla. Agafava la paraula al torn d’informes de presidència per trencar una llança a favor de la gestió realitzada –“els mitjans són els que són”– per aturar uns incendis que es van presentar “amb una simultaneïtat tan bèstia”. En una nit, la de diumenge a dilluns, “es va salvar la comarca”. 

Agafava després la paraula Cristina Barbens, alcaldessa de Bassella, municipi que també va viure la por a les flames. “Hem viscut moments molt difícils, amb moltes hores a l’esquena, dormint molt poc”, recordava sense reprimir els sanglots. I això, insistia, “només és l’aperitiu de l’estiu i la part sud de la comarca és un punt calent”. Derivava a continuació cap a una interpretació en clau ideològica i portant l’aigua al seu molí, en recordar el treball i unió del poble, com “havia vist l’1 d’octubre, ara ho he tornat a veure”. 

I l’alcalde de la Seu, Francesc Viaplana, agafava la paraula des de l’espai del públic per expressar solidaritat i suport, recordar que “només estem al juny” i que “necessitem aigua, gestió forestal... i entre tots”.

Les intervencions posaven el colofó a un ple que semblava respondre a aquella pregunta que quedava en l’aire en la sessió anterior: es fa o no política al Consell Comarcal? Segurament que no, es devien dir la mitja dotzena d’ànimes ensopides que seguien la sessió en línia. On eren les rèpliques que saltaven a la jugular? Difícil que sorgís el debat en un ple consagrat a afers molt quotidians –bé que afecten els ciutadans, és clar– de la continuïtat en els convenis per assegurar el transport entre la Seu i Sort a les obres incloses al pla de camins. 

Però la polèmica, per minsa i insòlita que sigui, sempre troba una escletxa. Aquí saltava al punt sobre una campanya de matchfunding (24.000 euros per a sis projectes), quan la consellera de Compromís Carlota Valls preguntava si cal llançar-se a la piscina dels anglicismes. “Si féssim aquí un examen i haguéssim de definir aquests termes no sé si us en sortiríeu”, deia. “Segurament que no”, replicava Riera, càrrec electe d’ERC, que s’esforçava a justificar l’ús de neologismes directament trasplantats de l’anglès: “Si volem premiar projectes de les empreses i si pot ser internacional, millor que territorial”, així que “les empreses s’han d’acostumar a la internacionalització”. 

També li rebatien a Valls la voluntariosa proposta que els treballadors de la corporació prioritzin el transport públic en els seus desplaçaments. “És difícil, però ho tindrem en compte”, li responia el president. I l’expresidenta, Josefina Lladós, considerava “ofensius”, a banda d’inexactes, els comentaris de la portaveu de Compromís a propòsit dels controls i vigilància del Consell sobre el  funcionament del servei de transport escolar, que considera necessari intensificar. “Desconeix com funciona; de deixadesa, res”, li etzibava Sergi Parramon.

També han passat pel ple punts com el decret de suport al projecte estratègic 2023 Territori Digital Sostenible, en què participen l’Alt Urgell i la Cerdanya, i al qual es destinen uns 30.000 euros, aportats per diferents administracions.