En qüestió de 15 dies s’oferiran els primers pisos de lloguer a preu assequible del parc públic de Govern. Uns pisos inesperats que provenen del conveni signat avui pel qual el Comú d’Encamp cedeix al Govern 15 habitatges de l’edifici La Solana del Pas de la Casa, que ja la corporació posava a disposició per solucionar una altra problemàtica: la de l’allotjament de temporers. El conveni té una durada de 5 anys i s’anirà renovant cada 5 anys.
En concret, el Comú cedeix 15 unitats amb els seus respectius aparcaments i trasters, i n’estableix el preu. Així, el lloguer dels d’una habitació serà de 470 euros, els de dos, entre 620 i 650 euros, i els de tres, 825 euros. Si a més, es vol llogar la plaça de pàrquing i el traster s’hauran d’abonar 80 euros més. Així doncs, tal com ha destacat la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, el preu mitjà del metre quadrat d’aquests habitatges és de 9,70 euros, “per sota de les mitjanes del mercat”. La recaptació anirà a parar al Comú, perquè “el Govern no n’ha de fer negoci d’això”, ha afirmat la ministra d’Habitatge, Conxita Marsol.
El conveni també estableix “una clàusula específica”. I és que tots els habitatges que a 1 de novembre no hagin estat adjudicats, es tornaran a cedir al Comú per poder-los posar a disposició dels temporers fins al mes d’abril. Un cop acabi la temporada, l’1 d’abril, el Comú els tornarà a cedir al Govern.
El conveni havia estat prèviament aprovat per Consell de Comú celebrat al mateix Pas de la Casa precisament per reblar que “som plenament conscients de la problemàtica de l’habitatge i sempre vam dir que tindríem la mà estesa per col·laborar en les accions que ens demani el ministeri”, ha exposat la cònsol major.
Per la seva banda, Marsol ha volgut emfasitzar la importància del moment fent notar que aquesta “és la primera cessió de pisos que tenim al ministeri perquè puguem començar a adjudicar-los a les persones que reuneixin les condicions i tinguin les necessitats”. És “el primer pas i un pas decidit per poder posar aquests pisos al mercat”, ha afegit. També ha recordat que la gestió la portarà l’Institut Nacional de l’habitatge, que serà qui farà l’oferta directament per aquests primers pisos als inscrits al registre de sol·licitants, “que podran dir si els interessen o no”. I si no hi hagués cap interessat? La ministra va respondre que “ja ho valorarem”, tot i que confia que sí que n’hi haurà.
Així les coses, la ministra ha remarcat que sortirà primer aquesta oferta que la de l’edifici Tobira (antic hotel Àrtic) per a les persones inscrites al registre de sol·licitants de pisos. Concretament d’aquí a 15 dies. Precisament, en relació amb la rehabilitació de l’edifici Tobira ha reconegut que els treballs s’han allargat perquè tot i que els pisos ja estan acabats, s’està portant a terme el condicionament del carrer de davant de l’edifici. A més, el Comú ha començat les obres de la cogeneració al carrer Tobira. De tota manera, tan aviat el Govern signi l’escriptura definitiva “perquè s’havia d’esperar a tenir la cèdula d’habitabilitat”, se cedirà la gestió a l’Institut de l’Habitatge perquè faci l’oferta i els adjudiqui, un procés que “es farà aviat”. Ara bé, ha confirmat que els adjudicataris no hi podran entrar fins que el Comú acabi les obres.
Un 30% dels inscrits al registre de sol·licitants són joves sense contracte de lloguer
Ara per ara ja hi ha 192 persones inscrites al registre de sol·licitants d’habitatge de lloguer a preu assequible, segons ha informat la ministra d’Habitatge, Conxita Marsol. Un registre, per cert, que “en pocs dies ha pujat de 50 a 60 persones”, ha subratllat Marsol, que ha afegit que “es va constatant que cada vegada s’inscriu més gent” empesa per la necessitat d’habitatge. De tota manera, ha tornat a anunciar que ben aviat es detallarà el perfil de les persones que ho han fet. Una anàlisi pertinent “per anar adaptant el reglament en funció de les necessitats que anem detectant”.
Precisament, sobre el canvi del reglament que va anunciar el cap de Govern, Xavier Espot, durant el Debat d’orientació política, la ministra ha exposat que estarà enllestit d’aquí a uns 15 o 20 dies. Segons Marsol, es farà un canvi sobre la manera d’acreditar la necessitat d’habitatge. I és que si fins ara, el reglament obligava que el sol·licitant acredités un contracte de lloguer, “ara hem constatat que un 30% dels inscrits fins ara són persones que no ho poden demostrar però sí que tenen necessitat d’habitatge perquè encara viuen a casa dels pares”, va afirmar la titular d’Habitatge. I són aquests els que es volen prioritzar des del Govern, perquè es constata que són els joves els que tenen més necessitat i més dificultats per accedir a una vivenda.
Segons ha justificat la ministra, les mesures intervencionistes que ha adoptat l’Executiu, “que sempre he dit que no m’agraden especialment”, han permès que moltes famílies estiguin ara tranquil·les fins al 2027. Marsol considera que aquestes accions facilitaran que es pugui anar treballant de manera que “quan s’acabi aquesta intervenció ja tindrem aquest parc públic preparat” i a més s’hauran pogut analitzar els perfils de les persones que en tenen necessitat.