El Comú d’Encamp ha signat un conveni amb el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) per formar part de la prova pilot destinada a detectar i prevenir la fragilitat en les persones majors de 65 anys de la parròquia. L’acord ha estat signat per la cònsol major encampadana, Laura Mas, i la directora general del SAAS, Meritxell Cosan.

La cònsol major ha destacat la importància de formar part d’aquesta iniciativa, ja que és una “molt bona col·laboració entre les diferents institucions per poder seguir treballant per la gent gran de la nostra parròquia”.

Amb aquesta incorporació, Encamp es converteix en la setena i darrera parròquia en participar en el projecte, posant el punt final a quatre anys d’avaluació poblacional arreu del país. La participació d’Encamp aporta un valor afegit al projecte, consolidant l’esforç conjunt de tot el territori i "reafirmant el compromís de la parròquia amb la salut i el benestar de les persones grans", segons destaquen des de la corporació comunal.

El programa s’emmarca en el projecte Aptitude Poctefa, una iniciativa transpirinenca que busca millorar la qualitat de vida de les persones grans i retardar els processos de fragilitat que poden conduir a la dependència.

Detecció de situacions de fragilitat

Des del mes de març, el servei d’Envelliment i Salut del SAAS duu a terme a Encamp el cribratge i l’avaluació de la població major de 65 anys per identificar situacions de fragilitat i poder oferir accions de prevenció personalitzades. Durant el mes de juny, es preveu completar les valoracions de totes aquelles persones que encara no han estat avaluades.

Els interessats a formar part del cribratge, o per a més informació sobre la iniciativa, es pot contactar amb el Departament d’Afers Socials del comú d’Encamp a través del telèfon +376 731 670  o al correu electrònic socials@encamp.ad.

Per dur a terme el cribratge es valoren dominis clau de la capacitat intrínseca, com la cognició, la motricitat, la vitalitat, l’estat psicològic i la funció sensorial. Aquestes avaluacions es realitzen amb l’eina ICOPE (Integrated Care for Older People) de l’Organització Mundial de la Salut, un instrument validat internacionalment per detectar precoçment la fragilitat i orientar intervencions personalitzades.

Les conclusions d’aquest estudi permetran obtenir dades reals sobre l’estat físic, cognitiu i emocional de la població gran d’Encamp i identificar les persones en situació de risc, per tal de proposar accions específiques que ajudin a mantenir la seva autonomia i qualitat de vida.