L’estació de Pal Arinsal ha acollit aquest cap de setmana, un any més, un grup de meteoròlegs europeus en el que ha estat la setena edició d’aquesta trobada. Enguany ha comptat amb la presència de professionals nacionals i de cadenes espanyoles com Telecinco, Cuatro, TVE, La Sexta, TV3, EITB, CRTVG, CCMedia i RAC1. També han assistit a la cita meteoròlegs d’Escòcia, Polònia, Grècia, Portugal i Anglaterra. 

L’escalfament global ha estat un dels temes principals que han debatut durant aquests dies de trobada els professionals, tal com ha explicat el presentador del temps de TV3 Enric Agud. En aquest sentit, el meteoròleg ha concretat que el canvi climàtic compleix amb uns patrons meteorològics extrems que s’estan vivint últimament, “s’estan donant canvis de temperatura sobtats i pluges extremes”. 

Ja a casa nostra, la situació d’Andorra no és gaire diferent, cada vegada més neva amb menys intensitat i menys freqüència, i el presentador de TV3 preveu que “amb l’augment de temperatures, igual que als Alps, la cota de neu mitjana pujarà”, és a dir, la neu es localitzarà a les parts més altes de la muntanya. Aquest fet provocarà que “la qualitat de la neu sigui més humida que en el passat”, ha precisat Agud. Igualment, creu que de cara al futur “almenys a Andorra, es podrà esquiar” i no perdrà la seva potencialitat de ser “un país de neu”. I sobre un dels casos més alarmants que s’està vivint a Espanya, la sequera declarada a Catalunya, el presentador ha assenyalat que “mai havia vist una sequera tan intensa i persistent demostrada amb dades instrumentals”.

En la trobada s’han portat a terme diferents activitats de neu i xerrades, com les del meteoròleg del servei meteorològic del Govern Guillem Martin, que ha parlat sobre el risc d’allaus, o la del professor de la facultat de física de la Universitat de Barcelona Raül Marcos, que ha tractat les previsions estacionals i la intel·ligència artificial.