La secretària d’Estat d’Afers Socials, Ester Fenoll, va destacar que la inclusió laboral de les persones amb discapacitat ha experimentat un “impuls molt important” durant aquesta legislatura, tenint en compte que s’han erradicat els contractes de baix rendiment. Així, si fa un any hi havia 15 contractes d’aquest tipus en vigor avui no n’hi ha cap. Tots aquests s’han regularitzat en contractes ordinaris i és el Govern qui assumeix la part que falta per arribar al salari mínim, en el cas que no es percebi per part de l’empresa perquè la feina és de menys hores o per altres motius. 
Fenoll va recordar que aquesta era una antiga demanda de les persones amb discapacitat. “Finalment, aquesta legislatura ens podem congratular que ja no n’hi hagi cap”, va dir i va afegir que avui ja “no es pot fer un contracte de baix rendiment”. Fenoll va explicar que una persona amb discapacitat pot tenir el rendiment afectat en algunes àrees mentre que en d’altres “potser el té millor” i va apuntar que el que cal és assegurar els suports que cada cas requereix.

La secretària d’Estat d’Afers Socials va fer aquestes declaracions en el marc de la reunió del Consell Nacional de la Discapacitat (Conadis), que va tenir lloc ahir. En aquesta també es va fer balanç de la xarxa d’empreses inclusives, que compta amb 21 empreses i 22 treballadors contractats. Ara s’està a punt de signar un contracte amb tres empreses més, que incorporaran unes tres o quatre persones a la xarxa. Fenoll va qualificar la iniciativa de “gran èxit” ja que permet a persones amb discapacitat treballar en una feina ordinària. A partir d’aquí es necessiten noves empreses que vulguin apostar per la inclusió, va dir. La secretària d’Estat va destacar els beneficis assenyalats per les companyies que ja en formen part. En concret va indicar que “reverteix molt beneficiosament en la resta de companys” i també en la “mirada externa”, tenint en compte que els clients veuen que l’empresa va més enllà de l’interès “purament econòmic” i fa una aposta per la solidaritat. Fenoll també va informar que avui estan inscrits al Servei d’Ocupació un total de 60 persones amb discapacitat en recerca i millora de feina.
A banda, ahir es va presentar l’enquesta sobre la dependència del CRES, el manual de bones pràctiques i el catàleg d’accessibilitat que preveu la implementació de les normes d’accessibilitat en els projectes de construcció urbanístics. La reunió va ser presidida pel cap de Govern en funcions, Antoni Martí, i va comptar amb les associacions de persones amb discapacitat i les entitats prestadores de serveis.

Nou model de valoració de la Conava, que també tindrà en compte les capacitats

En la reunió d’ahir també es va presentar el nou model de valoració de la Comissió Nacional de Valoració (Conava). El sistema, a banda de tenir en compte les discapacitats, també preveu que les capacitats siguin un component que entri a formar part del criteri de valoració. Fenoll va explicar que és una eina nova i amb un índex de fiabilitat “altíssim” que està desenvolupant un equip de catedràtics de la Universitat de Barcelona. Ara s’estan fent valoracions d’assaig per contrastar l’índex de fiabilitat però es preveu que el nou sistema pugui estar en vigor ben aviat. De fet, Fenoll va indicar que de cara a la propera legislatura ja estarà enllestida tècnicament i serà el nou Govern qui decidirà si l’implementa. La secretària d’Estat va afirmar que amb aquesta valoració es té en compte el que estableix la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat. Això vol dir que se centra la mirada en l’àmbit social i no només en l’àmbit medicorehabilitador, tal com s’ha estat fent fins ara. A més, es té en compte la potencialitat de les persones amb discapacitat, perquè també tenen capacitats.