Diari digital d'Andorra Bondia
Els treballadors dels geriàtrics ja poden utilitzar la mascareta quirúrgica a partir de demà.
Els treballadors dels geriàtrics ja poden utilitzar la mascareta quirúrgica a partir de demà.

Es detecten més casos de Covid però sense impacte en el sistema sanitari


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: M.P.

L’evolució de la pandèmia de Covid-19 al Principat segueix mostrant una fluctuació en la detecció de casos, amb una mitjana d’entre 300 i 400 i escaig positius nous per setmana, i amb un lleuger increment dels casos actius. No obstant això, la situació en cap cas preocupa, ja que per ara aquest petit repunt no es tradueix en més impacte en el sistema sanitari.

Segons ha informat avui el ministre portaveu, Eric Jover, des de dimecres de la setmana passada s’han notificat 416 positius nous i s’han donat 393 altes, de manera que els casos actius s’incrementen de 23 i arriben a 662. Des que va començar la pandèmia, el març del 2020, s’acumulen 42.572 casos i hi ha 41.757 persones que han superat la malaltia. A l’hospital només hi ha 2 pacients ingressats, tots a planta, i a les escoles no es registra cap afectació pel virus. Pel que fa al pla de vacunació, fins ara s’han administrat 157.253 vacunes, 58.125 primeres dosis, 57.468 segones i 41.660 terceres.

Davant d’aquesta situació i qüestionat per l’auge que també es veuen altres països de l’entorn europeu, Jover ha deixat clar que vivim “una fase molt diferent” de la pandèmia. “El nombre de casos de cada setmana és rellevant i en algun altre punt de la pandèmia ens hauria obligat a bloquejar l’activitat econòmica perquè s’hauria traduït en un impacte molt important sobre les infraestructures sanitàries. Però la variant que patim ara provoca un nombre de casos relativament elevat i les conseqüències sanitàries són molt baixes”, ha exposat, remarcant que amb els 416 positius detectats la darrera setmana, en un altre moment de la crisi sanitària “patiríem per si l’UCI se saturava o no”.

En aquest sentit ha deixat clar que les autoritats sanitàries segueixen fent seguiments per disposar dels indicadors necessaris que permetin reaccionar si la situació canvia. “Amb l’experiència que tenim, quan tinguem algun símptoma que l’impacte sanitari augmenta, segurament serà el moment de tornar a aplicar restriccions”, ha reconegut el ministre.

Un dels controls que es fan, per exemple, són les anàlisis de les aigües residuals, tant per veure la variant que predomina com per controlar el nombre d’asimptomàtics que hi ha. Les últimes, fetes la setmana passada, mostren que la variant predominant és la BA.2 (l’anomenada Òmicron silenciosa), tot i que hi figura també en un 2% una variant que fins ara no s’ha pogut identificar, per la qual cosa des del Govern ni es confirma ni es descarta que sigui la BA.5.

Mesures
Jover ha anunciat que veient la manca de pressió sanitària, en el consell de ministres d'avui s'ha acordat una nova flexibilització de les mesures per fer front a la Covid. Des de demà, les persones que sol·licitin una autorització d’immigració per poder treballar al país, ja no necessiten acreditar que estan immunitzades contra el virus, sigui mitjançant la vacuna o perquè han passat la malaltia.

D’altra banda, el personal dels centres sociosanitaris ja no estarà obligat a portar mascareta FFP2, sinó que podrà treballar amb una de quirúrgica.

Finalment, l’Executiu ha acordat actualitzar la quantitat amb la qual el Govern remunera els metges quan presten servei al Centre Intermedi de Control (CIC), dispositiu que atén usuaris amb símptomes moderats i compatibles amb la Covid, que requereixen una valoració mèdica però que no necessiten ingressar. Dels 28,57 euros per hora actuals es passarà als 50 euros per hora.

Andorra
consell de ministres
covid
casos
coronavirus

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte