Diari digital d'Andorra Bondia
Es multipliquen les operacions sobre drogues relacionades amb menors
Es multipliquen les operacions sobre drogues relacionades amb menors

Es multipliquen les operacions sobre drogues relacionades amb menors


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Fa més d’un any que el grup especialitzat de delictes contra la salut pública de la Policia ha centrat gran part dels seus esforços en la lluita contra la droga dirigida als menors d’edat. Això ha comportat un increment exponencial de les operacions d’investigacions policials relacionades amb droga vinculada a menors. Si el 2014 hi va haver dues operacions policials, Block i Ibiza, i el 2015 va ser Canó, l’any passat va ser l’operació Jumi la que va acabar amb 27 quilos d’haixix i 30.000 euros confiscats. Aquest any, en els sis primers mesos, les operacions policials són quatre: Sàtiva, Ambient, Xarraco i Paradís, totes relacionades amb droga dirigida a menors. Les investigacions i la prevenció s’han centrat en ambients freqüentats pel jovent, com l’entrada i la sortida de les escoles, entre altres llocs. 
El caporal en cap del grup de delictes, que manté l’anonimat per qüestions professionals, va explicar que no hi ha un increment del tràfic o del consum de droga en menors d’edat, sinó que aquestes operacions policials es fan per una prevenció i detecció més grans i perquè s’hi ha destinat més esforços. 
La droga confiscada en les quatre operacions dirigides aquest any, que continuen obertes i poden esperar-se noves detencions o altres actes policials, és tota marihuana. En total, més de quatre quilos. El caporal explica que és el tipus de droga, juntament amb l’haixix, més consumida pels menors. A més, des de la unitat expliquen que a Andorra “no s’ha detectat mai laboratori, són quantitats sempre importades i de menor pes que es porten al Principat per a la possible manipulació i distribució”, comenten. Els responsables del grup qualifiquen el mercat andorrà de la droga de “clàssic”, ja que no s’ha detectat altres estupefaents més nous. A més, el consum de cocaïna està molt relacionat amb l’ambient festiu.

Fronteres i sistema penal
La conseqüència final de fumar un porro a Espanya o a Andorra és molt diferent. Al país veí té una conseqüència administrativa i aquí és penal. “L’enduriment del sistema penal i el fet de tenir fronteres fa difícil l’entrada de droga al Principat, almenys en grans proporcions”, explica el comissari de policia Benjamí Rascagneres. Per tot, en aquestes operacions no es detecta grans magatzems de mercaderies ni plantacions. 

Detencions i comisos
La lluita contra la droga, contra tota mena d’estupefaents, és una operativa molt fluctuant, i els resultats en decomisos i detencions varien segons l’exercici. Així, el 2016, amb 26 quilos d’haixix, 304 grams de cocaïna i 4 quilos de marihuana confiscats, es va detenir 154 persones. El 2015, amb un quilo d’haixix, 40 grams de cocaïna i 3 quilos de marihuana confiscats, van ser 82 els detinguts. L’any passat van ser 29 quilos d’haixix, 97 grams de cocaïna i 3 quilos de marihuana, i hi va haver 95 detinguts. En els sis primers mesos d’enguany ja hi ha hagut 52 detinguts.

Grup molt operatiu
Amb un caporal i tres efectius, el Grup de Delictes contra la Salut Pública és molt operatiu i inicia les operacions des de punts de partida diferents. Pot ser “per un ofici de la Batllia o la fiscalia, per l’activitat del servei a partir d’informacions o per alguna detenció per una contravenció penal, i des d’algunes es pot arribar al tràfic de droga”, comenta el caporal. A més, fan tasques de prevenció actuant i fent controls en ambients freqüentats pels joves. “En definitiva, operem a partir d’informació i observació”, comenta. 
Però aquest grup especialitzat té també una part no operativa, que és aquella que es dedica a la investigació de paperassa. En concret les escoltes telefòniques o la informació d’explotació de mòbils i dispositius. “Fa deu anys el mòbil era una cosa; ara tenen molta capacitat i generen molt pes d’informació”, comenta el comissari Rascagneres. En concret, l’any passat aquesta informació de les diferents investigacions obertes i impresa en paper, en format PDF, va ocupar 17.300 pàgines. En els sis primers mesos del  2017, aquestes pàgines que  reflecteixen les dades extretes dels dispositius inclosos en les operacions policials ja sumen 12.400. 

drogues
operacions
menors
multipliquen
policia
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic