Moltes dones associen el període de la regla amb el dolor. Però fins a quin punt és normal tenir molèsties durant la menstruació? Segons les fisioterapeutes especialitzades en obstetrícia i urogineproctologia Désirée Méndez i Vanessa Roca, quan el grau de dolor repercuteix en el dia a dia de la dona, se n’ha d’investigar les causes. L’endometriosi és un dels mals més freqüents del mal de regla i una de les malalties més complicades de diagnosticar, perquè només apareix quan hi ha el període menstrual. “Moltes dones no saben que tenen endometriosi, perquè consideren que el dolor que pateixen és el normal”, assegura Roca. El teixit endometrial que està dins de l’úter i prolifera a altres zones, com les trompes de Fal·lopi, la vagina o fins i tot els intestins, provoca una adherència i una rigidesa que causa dolors excessius. Una de les solucions, a banda de la cirurgia, és donar mobilitat a la zona per evitar que els teixits s’encapsulin. “Nosaltres fem una teràpia manual d’alliberació, però tot i que l’endometriosi no la curarem, el dolor disminuirà”. En aquest sentit, les fisioterapeutes indiquen que “encara queda molt camí per recórrer i trobar mètodes més efectius per detectar l’endometriosi, així com la implicació dels pacients per sotmetre’s a fisioteràpies de la musculatura abdominal i del sòl pelvià”.

A banda de les teràpies manuals i l’ús de medicaments antiinflamatoris com ara l’ibuprofèn o el naproxèn, l’activitat física i una bona alimentació poden ajudar a disminuir els dolors menstruals. “No tot s’acaba amb els fàrmacs, el fisioterapeuta també pot ajudar”, apunta Méndez, mentre que Roca recorda que els medicaments actuen com un pedaç, i això no soluciona el problema del dolor.

Altres molèsties menstruals que poden patir les dones són: amenorrea, que és l’absència de menstruació, ovari poliquístic o regles molt abundants que poden derivar en anèmia.

Períodes més sostenibles
Avui dia existeixen diversos productes d’higiene íntima per al període menstrual: compreses, tampons, copes, calces i compreses reutilitzables, esponges... Però quins són els avantatges i els inconvenients de cadascuna? Pel que fa als productes d’un sol ús, com les compreses i els tampons, aquestes tenen una despesa econòmica important a llarg termini així com repercussions físiques com ara irritacions en cas de tenir pell atòpica o infeccions. “S’ha de tenir la zona vaginal seca, amb la humitat que li pertoca”, apunten les especialistes, ja que la vagina és un lloc ideal perquè els bacteris proliferin. La durada d’aquests productes depèn del sagnat de cada dona, però s’estima que poden dur-se entre quatre i sis hores. Una de les malalties que s’han detectat amb l’ús dels tampons és el xoc tòxic provocat per dos tipus de bacteris: l’Streprococcus pyogenes i l’Staphylococcus aureus. “Al final les compreses i els tampons també porten productes químics”.

Els darrers anys s’ha popularitzat la copa menstrual, que es pot reutilitzar fins a un període de deu anys. El producte recull la menstruació en una copa de silicona mèdica i, un cop s’acaba el període, es neteja i es guarda per al següent sagnat. De copes n’hi ha de moltes formes i mides i amb diferents funcions. Per exemple, n’hi ha una que permet buidar el contingut sense treure’s la copa, només obrint un tub, i una altra que, gràcies a la forma de bol i el material membranós, permet a la dona mantenir relacions sexuals amb ella posada. “La copa recull la sang, mentre que el tampó l’absorbeix, inclosa la mucosa”, apunta Roca. Existeixen altres productes que també són sostenibles, com ara les calces i les compreses reutilitzables i l’esponja natural. Aquesta última té una durada de tres a sis cicles menstruals. 

Segons Roca, d’ençà que es van industrialitzar la compresa i el tampó, es van deixar de costat molts mètodes per a la regla que ara estem recuperant, com per exemple les calces i les compreses reutilitzables. “Són productes més enguarrosos, però que si al final tens en compte la part econòmica i vols vetllar pel medi ambient, el millor són les opcions sostenibles i reutilitzables”.