El Comú d'Escaldes-Engordany, de la mà d'un equip multidisciplinar integrat pels doctors Gómez, Ferrer i Jiménez, ha impulsat un estudi per avaluar els efectes que pot tenir l'aigua termal de la parròquia sobre la salut, especialment sobre la pell i el sistema circulatori tot i que també s'analitzarà aspectes psicològics.

Així ho han explicat aquest matí la cònsol major, Rosa Gili, i el doctor Efrem Gómez, que han incidit en el fet que, a diferència d'altres indrets on s'ha tractat l'aigua termal de forma terapèutica, al país s'ha fet sempre més des d'una vessant lúdica. En aquest sentit, Gili ha destacat que si bé "sempre s'ha reconegut" els beneficis de l'aigua termal, ara gràcies a aquesta anàlisi "s'aprofundirà i es tindrà una cosa més precisa" per poder "reactivar" el turisme termal.

Gili, que ha detallat que de forma paral·lela a l'estudi s'ha encarregat una analítica de la composició exacte de l'aigua termal per actualitzat les existents que ja són una mica antigues i "en funció d'on surti tenen una mineralització diferent", s'ha mostrat "il·lusionada" de poder tirar aquesta iniciativa endavant, i més fer-ho amb "doctors del país", i ha remarcat que és "una sort" poder gaudir al país, i més concretament a Escaldes-Engordany, d'aquesta aigua termal i que, per tant, "tot ajuda" a què "es parli de la parròquia". I en aquesta línia ha destacat el fet que hi ha establiments hotelers de la parròquia que ja exploten el termalisme, com és el cas del Roc Blanc que col·labora en l'estudi cedint les seves piscines d’aigua termal per poder realitzar les proves, i ha apuntat que posar el focus a l'aigua termal ha de ser "un valor afegit al que ja tenim".

Per la seva part, Gomez ha explicat que per tirar endavant l'estudi se seleccionaran cinquanta persones amb afeccions cutànies com dermatitis o psoriasis o problemes circulatoris, a qui es faran testos sobre l'evolució d'aquestes patologies i també sobre la qualitat de vida i els efectes psicològics. Així, els participants es dividiran en dos grups. Les primeres dues setmanes, un dels grups farà el tractament amb l’aigua termal i l’altre amb aigua normal. Després descansaran dues setmanes i passat aquest temps s’intercanviaran: els que havien fet el tractament amb aigua termal ho faran amb la normal i a la inversa.

"La voluntat és doble, d'una banda, contribuir al coneixement mèdic" i de l'altra "posar en valor el potencial de les aigües termals d'Escaldes-Engordany i això podria tenir un efecte positiu en el desenvolupament del turisme de salut al país", ha assegurat Gómez, que ha precisat que la idea és poder trobar els participants en un mes i mig per tal de poder fer l'estudi durant els mesos de juliol i agost i que de cara al setembre es "puguin publicat ja els resultats". 

Per tirar endavant l'estudi, el Comú d'Escaldes-Engordany hi destinarà 6.000 euros, que serviran per "la tasca dels tres doctors i despeses associades", segons ha precisat Gili.