“Per fi!”. Aquesta ha estat una de les expressions que més ha corregut avui en boca dels centenars de ciutadans que s'han aplegat avui a la plaça Guillemó de la capital per anar a buscar la ració d’escudella. De fet, des de les 12 del migdia ha començat la cua de gent, primer al carrer Doctor Nequi, i després a l’altra banda de la plaça, al carrer Mossèn Enric Marfany. Ni el fred, ni la mica d’aigua neu que ha fet aparició en els moments previs, ni la humitat intensa que calava els ossos els han fet enrere per poder celebrar una escudella com Déu mana, com la d’abans, amb els plats commemoratius o els tapers a les mans, l’hora de cua, i la xerrameca amb els veïns i escudellaires que des de les cinc del matí remenaven les olles gegants i preparaven fins a l’últim detall, n’era l’objectiu principal. En total s'han preparat i repartit més de 3.000 racions.

I no ha faltat pas cap dels ingredients habituals, no només pel que fa als de la vianda, sinó a l’embolcall de tot plegat. Així, el rector de Sant Esteve, mossèn Ramon Sàrries, ha beneït els participants i el menjar. També ell s'ha mostrat molt content de poder reprendre la presencialitat de la festa. Igualment, s'han coronat amb el davantal de la confraria tres noves incorporacions femenines, ja que era la tercera escudella que cuinaven. I com no, s'ha tingut un record per als escudellers traspassats els darrers temps: Antoni Puigdellívol, Arnau Castellón i, en especial, pel mestre de tots, Josep Anton Marquilló, que va morir el passat mes d’agost. Un homenatge que l’any vinent es vol fer extensiu a tots els escudellers morts des dels anys 70.

Tal com s’ha dit, el temps ha donat treva, i com ha fet notar la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, “s’esperava que fos un dia amb un gran èxit de participació i s’està demostrant que ho és, la gent està contenta i es veu que tenia ganes de recuperar i reprendre la celebració”. Una celebració que suma amb la d’ahir 54 anys d’escudella a Andorra la Vella. I 54 “són molts anys” i encara que per la Covid, ni el 2020 ni l’any passat hi va haver escudella, el plat commemoratiu igualment es va vendre perquè “hi ha gent que els col·lecciona”, ha explicat Marsol, que ha afegit que es tracta d’una tradició “més que arrelada a Andorra la Vella”, nascuda dels ciutadans de la parròquia i mantinguda gràcies també a la col·laboració del Comú. Encara, en relació amb el plat commemoratiu, la cònsol ha precisat que el d’enguany recorda el 25è aniversari de l’agermanament amb la ciutat francesa de Foix per fer palès el vincle entre ambdues poblacions. En aquest sentit, ha aprofitat per anunciar que durant aquest any es portarà a terme un acte per commemorar aquest aniversari.

A més de representants comunals, no s'han perdut la cita les ministres Ester Vilarrubla i Sílvia Riva i l’ambaixador francès Jean-Claude Tribolet.

Rècord de participació a la Massana amb 1.600 racions
Més de 1.600 racions s'han servit avui a l’escudellada popular de la Massana, una xifra que supera fins i tot la participació dels anys en què Sant Antoni havia caigut en cap de setmana. Els assistents han assegurat que l’escudella estava boníssima i que tot i la consistència dels ingredients, el caldo era lleuger. El secret, com ha explicat el cap de la confraria, Josep Maria Troguet, és que els brous es preparen el dia abans.

Qui també ha valorat molt positivament l’escudella va ser l’alcalde de Vidreres, Jordi Camps, que ha convidat els massanencs a la festa del Ranxo  que se celebra a la seva localitat el dimarts de Carnaval. De fet, avui s'ha formalitzat aquest lligam d’amistat amb la descoberta d’una escultura de Toni Cruz, a la plaça de Les Fontetes, que vol ser un homenatge als escudellers de les dues poblacions. La cònsol major, Olga Molné, ha afirmat que “Vidreres i la Massana compartim els mateixos valors i treballem per fomentar les tradicions. Amb aquest agermanament, podrem establir una relació continuada per intercanviar punts de vista i organitzar trobades que ens enriqueixin a nivell cultural i també social”. L’alcalde de Vidreres espera que amb aquest agermanament es doni un impuls a la tradició escudellera i que en el futur esdevingui patrimoni immaterial de la Unesco.

La festa de Sant Antoni ha començat amb la missa a l’església de Sant Antoni de la Grella, amb la participació de les corals Sant Antoni i les Orenetes de la Massana. Com sempre, l’acte litúrgic ha acabat amb els tradicionals Goigs en Llaor del Gloriós Sant Antoni Abat. La celebració ha continuat a Les Fontetes amb els Encants, en els quals s'han subhastat lots d’embotits i coques del país, i les danses de l’Esbart Valls del Nord.