El Govern espanyol i les comunitats autònomes han acordat que el curs escolar no s’allargarà més enllà del mes de juny, encara que es podria preveure activitat durant l’estiu voluntària de reforç. A més, la intenció és que la promoció de curs serà la norma general (això no vol dir un aprovat general, van insistir) i la repetició una mesura excepcional. El ministre portaveu, Eric Jover, ha afirmat que pel que fa les decisions pedagògiques en el cas del sistema espanyol depenen del país veí, que només afectaran els centres que en depenen i ha insistit que en el cas del sistema andorrà la represa de l’activitat es farà en funció de la situació sanitària i que encara no hi ha cap decisió presa.
Quant a la selectivitat, el govern espanyol ha informat que no té cap pla B en cas que es desaconselli la celebració presencial. La prova va ser ajornada per a finals de juny i principis de juliol. Si no es pogués celebrar, ha assegurat que s’arbitraria un altre procediment. Fonts properes al sistema espanyol han indicat que els alumnes seran avaluats i que es contemplen repeticions de curs com a excepcions.
Per altra banda, el Govern ha decidit suspendre la caducitat dels certificats de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) durant dos mesos després de la finalització de la crisi sanitària, tenint en compte que el servei està tancat a hores d’ara.
Qüestionat pels mitjans, el ministre portaveu també ha explicat que la ministra d’Afers Exteriors ha adreçat una carta al seu homòleg argentí en què expressa la voluntat de col·laboració amb el govern d’aquest país en la repatriació dels treballadors que es troben encara a Andorra, al mateix temps que recorda les obligacions que tenen els països vers els seus nacionals. Jover creu que encara hi ha marge perquè els temporers puguin tornar a casa sense haver de fer una nova extensió del permís de residència. Tot i així, no ha pogut donar cap més detall.
Així mateix, i que malgrat que al matí el ministre de Salut havia anunciat que en la roda de premsa del vespre s’avançarien ja les primeres activitats econòmiques que es podran obrir, el ministre portaveu ha assenyalat que encara s’està acabant d’elaborar el protocol que portarà a l’obertura dels diferents negocis i no ha explicat cap novetat al respecte. Tampoc, i malgrat les preguntes de la premsa, no ha volgut avançar en què consistiran els canvis en els ajuts a l’habitatge que ofereix el ministeri d’Afers Socials ni tampoc precisar la “flexibilització” a la qual es refereix en cada compareixença relativa a la prestació per desocupació involuntària. A l’últim, el Govern ha fet una “crida” a les persones que hagin comprat entrades d’activitats culturals que no retornin els diners (encara que poden fer-ho), tant les que s’han posposat com les que s’han suspès. Mantenir el pagament d’aquestes activitats seria un gest que permetria afavorir el teixit cultural, que ara es troba molt tocat per la crisi, tal i com defensa el ministeri de Cultura. Per a aquest sector no s'ha anunciat cap més mesura.
54,4 milions d’euros concedits en crèdits tous
El Govern ja ha concedit, total o parcialment, 604 sol·licituds dels crèdits tous inclosos en el primer paquet de mesures. En total s’han adjudicat 54,4 milions d’euros. D’aquests, 52,5 milions són per a despeses de funcionament de les empreses (les sol·licituds pujaven a 131 milions d’euros) i 1,9 milions per a retorn de préstecs (l’import demanat ascendia a 44 milions). Aquestes 604 sol·licituds concedides fins a la data suposen el 50% de les demandes presentades. Així, a hores d’ara el Govern ha rebut 1.405 peticions, 533 d’autònoms i 872 d’empreses. L’aportació demanada puja a un total de 384 milions d’euros. Jover ha indicat que encara segueixen entrant sol·licituds, però a un ritme menor i d’imports més baixos. El ministre, que ha informat aquest dimecres per tercer cop del segon paquet de mesures, també ha exposat que ja s’ha rebut la col·laboració sanitària oferta pel copríncep francès, que consisteix en 3.250 mascaretes FFPP2 i 14.750 mascaretes quirúrgiques, un gest que ha agraït.