Diari digital d'Andorra Bondia
Des de les set de la tarda, el públic es va aplegar a l’entrada dels cinemes.
Des de les set de la tarda, el públic es va aplegar a l’entrada dels cinemes.

‘Especiales’, un retrat de joves amb TEA que aplega 200 persones als cines Illa


Escrit per: 
M.P.A. / FOTO: Facundo Santana

Una “acció de conscienciació” sobre la realitat de les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA) des d’una mirada diferent. Aquest és un dels objectius que l’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra (Autea) va posar de manifest ahir just abans de començar la projecció de la pel·lícula francesa Especiales (2019) d’Olivier Nakache i Eric Toledano, que va guanyar el premi del públic en la passada edició del Festival de cine de Sant Sebastià. Es tracta del nou treball dels directors d’Intocable, Samba i C’est la vie! Basada en fets reals, Especiales narra la història de Bruno i Malik, dos amics que durant una vintena d’anys han viscut en un món diferent: el dels infants i adolescents autistes.

Segons va explicar la presidenta d’Autea, Inés Martín, l’associació va acceptar la proposta de cinemes Illa per realitzar un únic passi solidari de la pel·lícula, com s’ha fet ja en sales de cinemes d’altres països. A Espanya, per exemple, s’han organitzat més de 85 preestrenes solidàries. Aquí, Autea va comprar totes les entrades de la sala al preu d’un euro i les va vendre a 3 euros, de manera que la recaptació obtinguda anirà destinada als diversos projectes que l’entitat porta a terme. I la veritat és que la iniciativa va omplir la sala amb 205 espectadors, entre els quals hi havia infants i joves amb TEA, els seus familiars i també persones que volien col·laborar en aquesta iniciativa.
Per Autea, propostes com aquesta donen a conèixer què és el TEA, i ajuden que les persones que tenen aquest trastorn siguin més compreses. En aquest sentit es van manifestar diversos membres de la junta de l’entitat. Algun d’ells va destacar que la pel·lícula mostra que hi ha persones que tenen capacitats diferents i que “entre tots fem avançar la societat”. També dona pistes sobre com la societat pot interactuar amb les persones amb TEA i és una manera d’ensenyar quines són les dificultats amb què es troben les famílies que tenen fills amb autisme. Igualment van insistir que iniciatives com aquesta, a més de ser un ajut a les associacions, serveixen per sensibilitzar sobre aquesta realitat. Un altre membre de la junta va emfatitzar que “omplir la sala per a nosaltres és un gran èxit”.
Precisament, la mare d’un jove amb autisme va declarar que esperava aprendre coses noves a partir de la pel·lícula. Un aprenentatge que passa per “obrir el cor” i “entrenar-se a mirar aquests infants amb una mirada més propera”. Segons va dir, el títol estava molt ben triat perquè “són nens realment especials”.
I allò que els fa especials és que tenen una manera de veure el món molt diferent de la nostra. D’aquesta manera ho va explicar la mare d’una noia amb TEA. “Tenen un univers propi i els costa d’entendre per què fem les coses d’una determinada manera, els falta intuïció social”. De cara a la societat és important que “tinguem una mirada de comprensió, de respecte i d’estima envers les persones autistes”. I és que la vida hi ha moltes maneres de viure-la i cada persona ho fa “com li permeten les seves condicions”. Tot el que posi el focus sobre l’autisme i el faci visible és molt d’agrair, va assenyalar, perquè és una discapacitat que passa molt invisibilitzada. Tot el que sigui missatge pedagògic des del cinema està molt bé.
Entre el públic també hi havia l’Álvaro, esportista amb TEA, i el seu pare, per qui “tot el que sigui ajudar en la causa de les persones amb TEA s’ha de fer”. L’important, va remarcar, és “estar al seu costat”.
Abans d’entrar al cinema els futurs espectadors se saludaven. Per a alguns, la cita va ser un moment de retrobament amb moltes persones conegudes. També cal dir que el boca- orella va funcionar força, és el cas d’una colla d’amigues que s’ho van dir les unes a les altres i hi van acudir. Com també ho van fer famílies que senzillament s’hi van acostar perquè volen que els seus fills coneguin les històries de persones que veuen la vida d’una manera diferent, ja que “això enriqueix la visió de la vida que cadascú pugui tenir”, va dir una mare.

autisme
Autea

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte