Aficionats de la Seu, Andorra, Puigcerdà i altres poblacions properes integren l’equip de softbol Los Astros de Urgell. Disciplina poc coneguda i practicada per aquestes contrades però que no per això es vol veure bandejada. Diumenge van fer un torneig al Pla de les Forques no exempt de conflicte

Tres anys, amb el lògic parèntesi de la pandèmia, porten els Astros de Urgell intentant trobar un espai on practicar el seu esport, el softbol, disciplina amb erta semblança al beisbol. Paperassa amunt, paperassa avall, converses i reunions, diuen, que acaben sent infructuoses. La situació va esclatar el cap de setmana passat, quan es van adreçar al Pla de les Forques per celebrar una jornada de competició amb dos equips convidats, Los Cachorros, de Tàrrega, i Los Alcones, de Lleida. Tenien permís verbal del consistori, defensen. Tot i que van comprovar que les paraules se les emporta el vent: quan diumenge al matí es van desplaçar per iniciar el torneig (28 jugadors per equip, acompanyats d’un nodrit grup de familiars) es van trobar que hi havia els ocupants habituals, els aficionats a l’aeromodelisme. No en sabien res i, tot i que es van mostrar molt empàtics amb la situació, el cas és que van haver de personar-se agents de la policia municipal primer i el mateix alcalde de la Seu, Francesc Viaplana, finalment. No és que la sang arribés al riu, ni tan sols que hi hagués cap mena de sang per molt metafòrica que fos, perquè els que estaven practicant l’aeromodelisme – “molt simpàtics i educats”, insisteix el portaveu dels Astros–  van acceptar reduir el temps de pràctica i deixar-los l’espai per jugar. “Però ens van advertir que si a la tarda arribava algun soci, hi tindria tot el dret”. I els partits, que s’havien de començar a disputar a les onze del matí, es van iniciar a la una de la tarda. 

Des de l’Ajuntament insisteixen que  “el Pla de les Forques està conveniat amb el club Sedis Aeromodelisme” i que “per a la utilització de qualsevol espai municipal cal autorització per escrit de l’Ajuntament”. Asseguren que “diumenge passat es va organitzar un triangular de softbol sense el permís del club d’aeromodelisme ni de l’Ajuntament”, tot i que, conclouen, sí que tenen la intenció de buscar un espai on els aficionats al softbol puguin practicar-lo. 

El responsable de l’organització de l’esdeveniment insisteix que després de moltes gestions sí que comptava amb l’acord verbal des del consistori. “Penseu que m’hauria arriscat a convidar altres equips si no hagués estat així?”, defensa. Una altra cosa, admet, és que certament no disposa d’autorització escrita. “Però és que jo, quan dono la meva paraula, serveix; penso que els altres actuen igual. Ara, si entre ells no hi ha comunicació...” 
Confien que això hagi estat un episodi que serveixi per cridar l’atenció sobre el poc cas que els han fet fins ara: “O és que només he d’estar-me al bar jugant dominó i bevent cervesa?”. Sobre l’espai, els havien ofert el camp de terra al costat del pàrquing de Doctor Peiró. “Però com jugarem amb fanals al mig del camp? I amb les caravanes!”