Diari digital d'Andorra Bondia
Xavier Espot amb el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives.
Xavier Espot amb el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives.

Espot afirma que encara queden “algunes bosses de pobresa”


Escrit per: 
Meritxell Prat

El cap de Govern, Xavier Espot, i Càritas, coincideixen a l’hora de valorar les estadístiques fetes públiques que assenyalen que un 13% de la població es troba en risc de pobresa. Així, en tots dos casos es va assenyalar que si bé és cert que encara “queden algunes bosses de pobresa”, també exposen alguns elements que indicarien una correcció de la situació.

El cap de l’executiu va admetre que “no ens podem congratular que hi hagi una part de la població que passi dificultats econòmiques”, però alhora va matisar que “estic convençut que cada cop tendim a una disminució dels llindars de pobresa perquè cada cop tenim una cobertura social més important”. Considera que cal contextualitzar les xifres i tenint en compte que és la primera vegada que es fa aquesta estadística, aposta per fer-ne “una anàlisi prudent i no precipitada” i esperar a disposar de més dades per poder-les comparar.

Així i tot, va apuntar que els increments per sobre de l’IPC del salari mínim o els augments progressius de les pensions contributives i no contributives, poden ser una bona resposta.
Anàlisi similar fan des de Càritas, que mitjançant un comunicat van recordar que al Principat “sempre ha existit una bossa demogràfica en situació de risc d’exclusió social”, però que tot i així han constatat “una lleugera i progressiva” reducció en el nombre d’usuaris que demanden els serveis de suport que proporcionen. L’any 2018 van atendre 854 persones, xifra inferior a la del 2017, quan es van haver de donar suport a 913. Igualment, entre els anys 2014 i 2016, la xifra es va mantenir per sobre de les 1.050 persones ateses i per sota de les 1.100.

En aquest sentit van recordar que treballen estretament amb el ministeri d’Afers Socials per a l’atenció de les persones en situació precària, així com d’altres agents socials privats que donen suport.

Precisament, el cap de Govern considera que de moment no són necessàries noves accions per fer front a la situació, sinó que el que cal és “fer una tasca més divulgativa” perquè aquelles persones que ho necessitin puguin saber tots els ajuts que tenen a l’abast. I és que va indicar que amb la Llei de serveis socials del 2014 s’ha fixat un catàleg d’ajust “molt ampli que cobreix totes les casuístiques”.

Disculpes

Espot també es va referir a les reaccions del PS a les seves valoracions sobre les capacitats d’alguns candidats a les eleccions comunals. El cap de Govern va demanar disculpes “si algú s’ha sentit ofès”, però va remarcar que “no em referia a cap persona ni a cap llista en concret”, sinó que es va limitar a fer una “reflexió general sobre el fet que es presentin 21 llistes a les eleccions”. 

Espot
bosses
pobresa
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic