La revolta dels col·legis professionals sanitaris en contra de la recentment aprovada cartera de serveis no farà que el Govern canviï de posicionament. Ho ha deixat clar avui el cap de l’Executiu, Xavier Espot, que tot i mostrar “mà estesa per parlar amb els col·legis, valorar les seves preocupacions i si cal, fins i tot, modificar el reglament en la mesura que calgui”, ha asseguray que “no farem marxa enrere amb la cartera de serveis”.

Espot ha volgut fer memòria del recorregut que ha tingut la qüestió i ha admès que caldrà “un nou esforç de pedagogia”. “És una assignatura pendent de fa molts i molts anys i també una reclamació i un compromís electoral”, ha apuntat, i ha afegit que si fins ara no s’havia concretat és, d’entrada, “per la seva complexitat, la seva especificitat i la necessitat de treballar-ho des de molts àmbits”, i en segon lloc perquè “una cartera de serveis vol dir establir circuits, establir protocols i uns límits que evidentment no poden agradar a tothom”. Per tant, ha admès que “hi ha una part de desgast”.

Amb tot, ha explicat que la cartera “s’ha estat debatent, dialogant i parlant amb els diferents col·lectius professionals des de fa molt temps” i ha reconegut que “potser alguns aspiraven a un retorn definitiu que no ha tingut lloc”, per la qual cosa s'ha mostrat disposat a “parlar tantes vegades com calgui” i ha insistit que és “un reglament subjecte a modificacions”. En tot cas considera que s’ha de fer des “d’un diàleg pausat, discret i amb un treball bilateral amb cada col·lectiu”, en el qual el Govern “tindrà un rol d’àrbitre”. La decisió final ha de permetre “incrementar la qualitat del servei i no incrementar la despesa sanitària”. 

Com ja va fer el dia del jurament del nou ministre de Salut, Albert Font, Espot ha parlat avui també de “trobar el punt d’equilibri”.

“Partint d’aquesta premissa estem oberts al diàleg, parlarem tantes vegades com calgui i fins i tot si calgués obrim la porta a un eventual retoc o modificació, ara bé, no farem marxa enrere amb la cartera de serveis”, ha assegurat en declaracions a la premsa en el marc de la presentació de la Copa del Món de BTT a Pal. En aquest sentit, ha garantit que “no traiem atribucions als col·lectius, el que fem és protocol·litzar i establir límits des de la perspectiva del reemborsament públic”. De fet, ha deixat clar que “la cartera de serveis no vol dir que no es puguin fer determinats actes, sinó que només fa referència als actes que reemborsa la CASS, i per tant, si un particular vol anar a un metge generalista i quan li hagin de renovar la sessió no vol passar pel metge especialista per anar al fisioterapeuta, ho podrà continuar fent”.

Batllia
D’altra banda, i en relació amb l’advertència que va fer la setmana passada el Col·legi de Metges apuntant que no descarten portar el reglament a la Batllia, el cap de l’Executiu considera que “tothom és lliure de prendre les decisions que consideri oportunes”, però ha indicat que “a mi m’agradaria saber quin és aquest aspecte de reclamació judicial. No ho acabo de veure, però en tot cas no em vull anticipar ni utilitzar els mitjans de comunicació per anar passant-nos la pilota”. S'ha mostrat més partidari de mantenir un diàleg “cara a cara” i que els col·legis professionals “posin sobre la taula les diferents preocupacions” perquè creu que “al final estem parlant de quatre o cinc coses” i poder debatre-les bilateralment.

Finalment, ha anunciat que d’aquí a quinze dies s’han convocat els col·lectius implicats en una reunió en la qual participarà el ministre de Salut i el secretari d’Estat d’Afers Europeus “perquè la qüestió està relacionada amb la futura aprovació de la llei de professions sanitàries”. Espot s'ha mostrat convençut que “no hi ha motiu d’alarma, tot anirà bé. Aquest Govern ha fet prova i gal·la de tenir una gran capacitat negociadora i per tant, seguirem en aquesta línia”.