Després de dies d'incerteses, d'anades i vingudes i de declaracions contradictòries, finalment aquesta tarda s'ha posat llum a la qüestió de la mobilitat entre Catalunya i Andorra. I la conclusió, com ha vingut defensant Andorra tots aquests dies, és que es manté la lliure mobilitat amb Catalunya i la resta de l'Estat espanyol. Així ho ha anunciat el cap de Govern, Xavier Espot, en una compareixença aquesta tarda en la qual ha demanat, però, prudència i "limitar els desplaçaments als motius que es puguin considerar justificats".


La discrepància venia per les diferents interpretacions que feien Andorra i Catalunya de la normativa aplicable. Mentre Andorra matenia, tal com se li havia confirmat des d'Espanya la setmana passada, que independentment del confinament que tingui una comunitat autònoma, no es podia impedir la lliure mobilitat amb països tercers, Catalunya entenia que en retornar al confinament comarcal aquesta lliure circulació no era aplicable i calia retornar a l'estadi d'assimilació amb l'Alt Urgell. "Finalment hem arribat a la conclusió consensuada que la interpretació que fèiem nosaltres de la norma jurídica era correcta i ho ha avalat el Govern de la Generalitat", ha exposat Espot. Per circular per Catalunya, però, des del Govern es recorda que és necessari portar el certificat autorresponsable i marcar l'opció que diu "en trànsit". A més, un cop a destí cal respectar les restriccions vigents, per tant, en el cas de Catalunya no es pot soritr de la comarca on es vagi.


Ara bé, tal com ja va apuntar ahir al vespre, disposar de lliure mobiltiat "no vol dir que nosaltres haguem de fer una crida perquè hi sigui en tots els seus termes. Ben al contrari. Tots els governs hem d'estar compromesos amb la situació epidemiològica i sanitària actual per fer una crida perquè aquesta mobilitat sigui el menys intensa possible i el menys important possible". Així, ha deixat clar que "estem francament i lleialment compromesos a fer una crida i demanar a la gent que en la mesura del possible no es desplaci. És una possibilitat que hem d'emprar amb prudència, raonabilitat i limitar els desplaçaments a les bombolles de convivència i al mateix temps limitar-los als motius que es puguin considerar justificats". El cap de Govern ha demanat que el nou escenari no serveixi perquè cada setmana la gent marxi a la segona residència, se'n vagi a Barcelona de compres o a veure familiars. "Una cosa és el que està permès i l'altra el que és raonable", ha exposat, recordant que al Principat s'ha demostrat que no ha fet falta imposar "prohibicions per complir les recomanacions". Així, ha posat com a exemple que la llibertat de moviments pot permetre que hi hagi famílies que es puguin veure després de 6 mesos o poder anar a la segona residència puntualment per comprovar que tot es troba en perfecte estat després de mesos sense poder acudir-hi.


El cap de Govern ha negat que des de Catalunya i Espanya s'hagi apuntat a un possible canvi de normativa si la situació es tradueix en una alta afluència i cues cada cap de setmana, però sí que ha volgut fer veure que ara mateix "Andorra s'està beneficiant e la condició de ser un estat tercer i sobirà", un benefici que ha arribat a qualificar de "privilegi que no tenen els catalans a l'interior dels seu propi territori". Per tant, tot i admetre que "la possibilitat és àmplia, hem de fer una aplicació restringida des de la perspectiva de la raonabilitat i tenint en compte la situació sanitària". Segons Espot, "no es tracta de sacrificar-nos per ningú, sinó que també ho fem per nosaltres", recordant que si la situació es descontrola al final en sortirà perjudicat "tothom".


De la mateixa manera va apuntar que el que acabin fent els ciutadans espanyols "no es responsabilitat meva" i va indicar que tant Catalunya com Espanya tenen mecanismes per canviar l'"statu quo" si consideren que es posa en risc la seva situació sanitària.

Decisió "perenne"
El que sí que ha deixat clar el cap de Govern és que es tracta d'una decisió "perenne", és a dir, que no ha de canviar passi el que passi amb el tipus de confinament que apliqui Catalunya. L'única opció que faria perdre aquesta condició és que Espanya decidís canviar de norma i aplicar restriccions en els moviments fronteres, limitant les entrades i sortides.


Sbore la interpretació final que s'ha fet de la normativa, Xavier Espot també ha explicat que "ja des d'ahir i des de les primeres reunions" que es van mantenir amb la Generalitat es treballava "sobre la base que aquesta interpretació era la que s'havia d'acceptar i ells ho acceptaven", però ha admès que en la compareixença d'ahir "no ho vaig voler avançar per no frustar el resultat final de la negociació". Segons ell queda tan sols deterimnar "com declinàvem aquesta interpretació amb fets concrets".