“Només que finalitzem la legislatura havent desplegat gairebé íntegrament les lleis de serveis socials i sociosanitaris i la d’erradicació de la violència de gènere i la violència domèstica, crec que podem estar satisfets”. D’aquesta manera, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va fer un balanç positiu del desplegament d’aquestes dues lleis pel que fa a “les accions, els serveis i els programes per a la ciutadania”. Espot va fer aquestes declaracions després de la reunió que va celebrar ahir a la tarda la Comissió de Participació d’Entitats Cíviques (COPEC) en l’àmbit de serveis socials i sociosanitaris. Espot va recordar que quan va arribar al ministeri hi havia “un guió molt clar” que era desplegar la Llei de serveis socials i sociosanitaris, un text “exigent i equiparable a les lleis dels països europeus més avançats en l’àmbit social” i també la d’erradicació de la violència. El ministre va afirmar que el que costa és el desplegament posterior de les lleis i que això s’està “aconseguint”. En aquest sentit, va recordar que segons l’auditoria d’eficàcia i eficiència del sistema de serveis socials i sociosanitaris, s’està “al 80%” quant al grau de desplegament de la llei que els regula, si es té en compte les accions ja implementades o les que es troben parcialment assolides.
En la reunió també es va comentar l’estat de l’Avantprojecte de llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació. La “fita”, va assenyalar Espot, és que s’aprovi abans d’acabar la legislatura. Igualment, es va presentar l’auditoria d’eficàcia i eficiència del sistema de serveis socials i sociosanitaris i el conveni de col·laboració amb la comunitat de Sant Egidi per establir un corredor humanitari que permeti l’arribada de refugiats i la Guia de col·laboració que preveu els protocols de detecció precoç de casos de violència de gènere i domèstica.
D’altra banda, segons el ministre, per part de les entitats participants, “no hi ha hagut cap demanda substancial”. En aquest sentit, la presidenta d’Stop violències, Vanessa Cortés, una de les associacions convocada a la reunió i que no hi va poder assistir, es va mostrar en total desacord “per l’horari en el qual es va convocar la reunió, pensat per gent que treballa a la funció pública”. Pel que fa a les aportacions a la Guia de col·laboració que preveu els protocols de detecció precoç de casos de violència de gènere i domèstica, Cortés va dir que les farien arribar per correu electrònic, però consideren que és un document “que parla de tot i de tothom sense aprofundir en els temes”. Cortés va criticar “la pressa electoralista del Govern” i no haver parlat ni amb les associacions ni amb les dones violentades a l’hora d’elaborar des de l’origen aquests protocols”. Igualment va criticar que no hi hagi equips mèdics especialitzats per tractar els casos de violència de gènere o d’agressions sexuals, per exemple.
En un altre sentit es va manifestar el director de la Creu Roja Andorrana, Jordi Llansó, qui va valorar molt positivament l’esforç que fa el Govern per explicar el desplegament legal i perquè “es posa a disposició de les entitats perquè puguem fer les nostres aportacions”. Llansó es va mostrar satisfet pel que fa precisament a l’establiment dels protocols per tractar els casos de violència de gènere perquè a la Creu Roja també arriben dones que presenten aquesta problemàtica “i ara tenim més clar com s’ha d’actuar”.
“Espot no és ni candidat, ni precandidat, ni es descarta”
Preguntat el ministre Xavier Espot sobre la seva possible candidatura a les properes eleccions generals per Demòcrates per Andorra (DA), va afirmar que “Espot no és ni candidat, ni precandidat, ni es descarta”. Des de que el cap de Govern, Toni Martí, va obrir la porta a avançar les eleccions, el ministre Xavier Espot ha estat una de les persones que es van perfilar com un dels possibles candidats a succeir-lo.
Espot ha reiterat en diverses ocasions que no es pronunciarà sobre si vol ser el cap de llista de DA fins que la comissió que s’ha creat per trobar un candidat de consens no es pronunciï. El ministre va dir fa sis mesos que si la comissió el triés a ell com a candidat valoraria els aspectes a favor i en contra per a postular-se perquè no es tracta només d’una decisió de cara a l’exterior, sinó que també hi ha factors personals i interns a tenir en compte.