El sistema francès ha començat el curs escolar amb unes xifres estables respecte de l’any passat si s’analitzen globalment. Es tracta d’un total de 3.730 alumnes, 2.250 a primària i 1.480 al Liceu Comte de Foix (la previsió a inicis del 2017 era d’uns 3.700 inscrits). En relació als professors, i tal i com va avançar el Bon Dia, s’han contractat dos ensenyants suplementaris que substituiran els docents quan estiguin fent formació continua. “Hi ha un esforç del ministeri [d’Educació gal] en aquest sentit”, va afirmar el delegat de l’ensenyament francès a Andorra, Denis Dekerle. Això fa que es pugui fer front a aquest any escolar sense problemes, va dir. Quant al liceu, el nombre de professors no variarà tenint en compte que no hi ha la necessitat.

Dekerle també va explicar que el sistema francès impulsarà aquest curs nous projectes pedagògics. D’una banda, a primària, es reforçarà el domini de les matèries fonamentals (com ara llegir, escriure o comptar). Això s’impulsarà amb l’acompanyament dels ensenyants i amb la nova política d’avaluació que s’aplicarà. Així, hi haurà avaluacions a CP i CE1 que permetran mesurar les competències adquirides pels alumnes i també permetran actuar de forma més determinant davant les mancances que es detectin per tal d’assolir el cent per cent d’èxit a la classe. Una altra de les prioritats serà l’escola inclusiva. És per això que Dekerle va celebrar la col·laboració del ministeri d’Educació andorrà per oferir acompanyament als alumnes discapacitats. A més va destacar l’atenció del Govern i les associacions de pares d’alumnes als serveis de guarderia, restauració escolar i d’acompanyament en les activitats. El ministeri també ha dotat de tauletes digitals l’escola francesa i ara caldrà formar i acompanyar els docents en la utilització pedagògica d’aquesta eina.
En el cas del college es farà una atenció particular al treball escolar a casa. El delegat de l’ensenyament francès va explicar que s’ha dut a terme una reflexió perquè els deures “no posin en dificultats l’alumne”. En aquest sentit va indicar que no es preveu eliminar aquesta tasca però “estarem atents que els alumnes no es trobin a casa fent un treball que no saben fer”. 
Finalment, al liceu comença tot un procés adreçat als alumnes que hauran de passar el nou batxillerat el 2021. L’objectiu que persegueix és adequar les competències dels alumnes amb l’orientació a l’ensenyament superior elegida. Aquesta és una de les directrius del nou ministre d’Educació francès, va dir Dekerle, i va afegir que tot plegat consisteix en fer una “atenció particular per posar la bona persona al bon lloc” ja que això “dóna garanties d’èxit”. Dekerle va remarcar que el nou batxillerat és un dispositiu en el qual els alumnes passaran unes proves d’avaluació continua així com unes proves finals i una part oral.

En estudi reorganitzar el liceu o usar velles escoles

L’edifici ocupat pel Liceu Comte de Foix tindrà dificultats d’espai a partir del curs 2020-2021. El fet és que el centre tindrà un increment d’entre 250 i 300 alumnes en els propers cinc o sis anys. Tenint en compte que el projecte de construcció d’un nou edifici a Encamp està ara per ara descartat, s’està analitzant la possibilitat de reorganitzar els espais del liceu o la utilització d’immobles propietat del Govern andorrà. Dekerle va indicar que encara no s’ha pres cap decisió i que en el cas d’apostar per la segona opció es desconeix quin nivell o estructura podria ser deslocalitzada. Es prengui una elecció o l’altra caldrà resoldre el problema de la restauració escolar, ja que el menjador està “una mica” saturat. El delegat va explicar que l’ocupació d’antigues escoles propietat de l’executiu és una opció que s’està treballant conjuntament al si la comissió francoandorrana i la previsió és tenir una decisió presa “d’aquí uns mesos”, durant aquest curs escolar. En tot cas, Dekerle va deixar clar que l’inici del curs 2019-2020 es farà sense problemes, mentre que el 2020-2021 ja es notarien les dificultats d’espai.