L’Estació Nacional d’Autobusos torna a batre el rècord d’usuaris i sembla que enguany també ho farà. I és que si el 2023 en van ser 391.000, l’any passat es va quedar molt a prop del mig milió, en concret, 488.000. I aquest 2025 es dona per descomptat que es podrien superar fins i tot els 500.000.
Ho ha explicar avui el secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, per a qui això demostra que “l’estació és una infraestructura totalment necessària i integrada i que connecta, a part de les línies internacionals, totes les línies a nivell nacional de transport urbà”. I tot i el creixement exponencial de viatgers en els darrers anys, el Govern ara per ara no es planteja una ampliació de les instal·lacions perquè “tampoc és una estació saturada”, ha declarat Forné.
En aquest sentit, el gerent d’Autocars Nadal, Bartumeu Gabriel, ha expressat que l’estació “comença a quedar una mica justa”. Per això, creu que a mitjà i llarg termini sí que caldrà estudiar aquesta ampliació tenint en compte les xifres. De fet, segons ha dit, ja n’han començat a parlar amb l’Executiu. Segons Gabriel, ara per ara “les puntes” s’assoleixen “sobretot a l’hivern”, entre desembre i abril, i també els caps de setmana, especialment quan hi ha touroperació de diferents països, moment en el qual “a vegades ens col·lapsem”.
Per la seva banda, el gerent de Coopalsa, Gabriel Dallerès, ha assenyalat que des d’un bon començament ja se sabia que la nova estació era “justeta” i que no era “l’ideal”, “s’hi belluga molta gent, això provoca saturació en alguns moments concrets”, ha subratllat. Ara bé, va indicar que és al Govern a qui li toca valorar les dades de passatgers i decidir quina ha de ser la resposta a les seves necessitats.
Més usuaris al bus
I en l’àmbit on també es baten i sembla que es continuaran batent rècords és en el de les línies de bus interurbanes. De moment, i sense donar encara xifres concretes, Forné ha indicat que des que es van introduir les modificacions, avui ha fet tot just quinze dies, han augmentat els usuaris perquè “hem connectat diferents poblacions i hem facilitat poder arribar al centre de manera més eficient”.
Pel que fa als ajustaments de les línies de bus interurbanes, el secretari d’Estat ha demanat encara un temps d’espera per acabar d’introduir les millores i explicar-les. Forné també ha insistit en el fet que els canvis “sempre costen” i ha volgut incidir que des de Transports “som sensibles a la ciutadania i a les possibles inquietuds que puguin tenir”. Per aquest motiu, ha detallat que ja s’han trobat amb diversos usuaris i col·lectius per explicar els canvis i recollir els seus neguits. També es preveu anunciar abans d’acabar aquest mes algunes correccions. Això sí, sense perdre de vista “la filosofia” i els objectius marcats: millorar la capacitat del servei públic de bus, la rapidesa i les connexions de les parròquies amb els nuclis centrals.
En un any “serà millor”
Alguns d’aquests neguits i queixes arriben directament a la companyia concessionàries de les línies afectades pels canvis i que traslladen al departament de Transports, segons ha declarat el gerent de Coopalsa. Al seu parer, encara és massa d’hora per analitzar l’evolució dels canvis, però del que sembla que està molt convençut és que d’aquí a un any, “el transport interurbà de viatgers serà millor” i haurà passat per les diverses situacions, com ara el començament del curs escolar i l’arribada dels treballadors de temporada. D’aquesta manera es tindrà la perspectiva suficient per valorar els possibles reajustaments que s’han de fer en el servei.
Dallerès ha fet notar que les modificacions s’han introduït tenint en compte un estudi tècnic, cosa en la qual van insistir molt des de la companyia. Un informe que ha servit per fer la reestructuració de les línies comptant amb els mateixos recursos humans i els vehicles que fins ara però “redistribuïts”.
Tot i que no els afecta directament perquè ni el bus exprés ni l’L1 han patit modificacions, Gabriel ha destacat que la reestructuració de les línies de bus “és una bona iniciativa per millorar la velocitat comercial i tot el que és el servei”. I ha reconegut que són “canvis importants” els que s’han introduït, però ha recomanat tenir paciència, tenint en compte que “ha d’haver-hi un rodatge en tot aquest tema, i sobretot és important que la gent s’hi vagi acostumant”.