La transformació digital, o la quarta revolució tecnològica, pot posar al descobert com les màquines, els robots, poden ser més intel·ligents que l’ésser humà. Això, però, no ha de ser vist de manera negativa, el repte per a molts experts és veure la transformació en “clau d’oportunitat per fer les coses millor”, va dir ahir Elena Pisonero d’Hispasat Chairman, en l’acte inaugural de la tercera edició de l’Inntec (Innovation and the New Technologies) que organitza Actua Clúster de la Innovació i Noves Tecnologies (ACTinn). 
Pisonero, però, va destacar que aquesta transformació i l’adaptació que ha de tenir la societat, el món empresarial a aquesta evolució digital, ha de ser “en clau humana”. Per aquest motiu, la presidenta del gestor de satèl·lits, va remarcar que “no n’hi ha prou només amb enginyers, matemàtics i científics,  sinó que cal que siguem capaços de fer organitzacions humanes amb esperit crític i amb diversos perfils perquè ens fem les preguntes adequades per donar solució a tota la humanitat”.  Per això, l’experta va insistir en la importància de l’ètica com a eina essencial “per donar serveis socials de qualitat”.
La fórmula per aconseguir aquesta evolució tecnològica humana és la creació d’organitzacions i espais per compartir coneixements i trobar solucions, segons Pisonero. “Amb governs eficaços”, però també amb un canvi del model tradicional de negoci, decidir quina societat intel·ligent volem per al futur. Finalment, Pisonero va destacar que les organitzacions han de ser més ètiques, més informades i més àgils per prendre decisions. 
En aquest sentit, Albert Moles, com a president d’ACTinn, va destacar la necessitat “d’obrir-se, de col·laborar, de pensar diferent, perquè qualsevol organització té capacitat de canviar. Hem d’agafar una dinàmica diferent”, va dir. 
Moles va destacar la consolidació d’aquesta tercera edició d’Inntec, que ha aplegat ponents “d’alt nivell”, i va voler posar en relleu la presència de més de 200 inscrits “que és el doble que l’any passat”, es va congratular. 
 
El lideratge de la dona
I si algun dels 200 inscrits presents tenia algun prejudici que les dones amb la qüestió tecnològica són més tancades o tossudes, ahir van poder saber, amb la ponència de Sergio Colado de Nechi Group Company, que no és així, sinó més aviat el contrari. Segons aquest expert, s’han establert uns trets de lideratge de la quarta revolució “i la dona compleix de forma innata aquestes característiques”. Aquestes característiques són, de manera general i a grans trets, “ la capacitat d’empatitzar, entendre les emocions, buscar solucions i la creativitat”. Colado va manifestar que està demostrat en l’àmbit de les neurones i de les hormones “que les dones al cervell potencien més la capacitat de comunicació de reconeixement de les emocions i que tenen una millor capacitat de plantejar solucions creatives”. 
 Les ponències d’ahir entorn de l’adaptació de l’evolució digital van ser variades. A la tarda hi va participar Juan Ignacio Luque, de Fresh Snow, que va presentar una solució social per als amants de la neu. “És una aplicació que dona tota la informació de la millor estació de neu segons els paràmetres que tria l’usuari”. Hi ha 1.400 usuaris i unes 50 estacions, entre les quals les d’Andorra.