No té sentit, o més aviat, ja no tindria sentit, perquè el brot està controlat i comença a remetre. És el que argumenta l’alcalde de la Seu i president del patronat de la Fundació Sant Hospital, Jordi Fàbrega, davant les demandes expressades des del grup municipal de la CUP i la Intersindical-CSC perquè el departament de Salut de la Generalitat intervingui la Llar de Sant Josep (de titularitat privada i gestionada per una ordre religiosa) arran del brot de coronavirus que ha deixat mitja dotzena de morts, amb una seixantena de residents afectats, catorze dels treballadors i una de les religioses. En tot cas, Salut ho va valorar i descartar.
    
“Ara mateix la situació està bastant controlada; a les últimes PCR massives, fetes a finals de la setmana passada només van sortir dos positius més, i tots els positius són asimptomàtics o tenen símptomes lleus”, apunta l’alcalde. Fins i tot, hi afegeix, el servei d’Epidemiologia ha autoritzat que comencin a sortir de l’aïllament els afectats que porten quinze dies sense simptomatologia. “Així que sembla que ja estem a la part final”. També s’han anat incorporant la major part dels treballadors que havien resultat contagiats. Pel que fa a la vintena d’usuaris que van ser traslladats a Puigcerdà, “n’hi ha un parell amb una salut una mica més delicada”, però pel que fa a la resta, es comença a contemplar el retorn a la Seu. “És a dir, que sembla que estem a la fase final del brot”.
    
Per tant, “ara mateix creiem que no té cap mena de sentit aquesta intervenció”. Podria haver-lo tingut inicialment, “però havien estat sis els positius i es va poder controlar”. Va ser en el cribratge realitzat tres dies després que en van sortir 25 més. “En aquell moment Salut va valorar la intervenció, però hi ha un punt fonamental per decidir-ho, que és l’afectació dels professionals” i en aquest cas, no hi havia gaires afectats. L’opció, doncs, va ser reforçar els efectius amb una infermera traslladada des de Tremp, una altra de Puigcerdà i una altra de Salut Pública, a banda del voluntariat i una dotzena de contractacions d’auxiliars d’infermeria. “No es va creure, doncs, necessària la intervenció”.
    
La residència, d’altra banda, recorda Fàbrega, seguia sota la tutela de Salut, amb suport des de l’hospital i l’ICS. L’evolució del brot no ha estat “tan dolenta” com en altres residències, “malgrat la mortalitat”, reconeix.

Cribratge
Ahir al migdia va començar el cribratge general de tres dies que es du a terme al centre cívic El Passeig, en un horari de matí i tarda que va des de les 12 a les 14.30 hores del migdia i de les 3 a les 19.30, realitzat sota la supervisió d’un equip del departament de Salut de la Generalitat. Paral·lelament, les proves per a la població general també es fan al municipi d’Oliana i estan programades en altres poblacions, com ara Organyà i Coll de Nargó, en aquest cas al llarg de la setmana vinent, per desplaçar-se posteriorment per altres localitats pirinenques, com Esterri d’Àneu i Rialp.

Per realitzar-se la prova, que és gratuïta i a la qual estan convocats tots els ciutadans, no cal demanar cita prèvia, però sí presentar la targeta sanitària Individual (TSI). La prova és gratuïta.Per accedir als resultats cal donar-se d’alta al web lamevasalut.gencat.cat/alta. El diagnòstic es donarà a conèixer a cada persona inscrita en un període d’entre 24 i 72 hores després de realitzat el test.