Diari digital d'Andorra Bondia
Laura Bonet, directora de Transport de FEDA, va visitar ahir la zona de la presa d’Ensagents i es va endinsar al canal Valira.
Laura Bonet, directora de Transport de FEDA, va visitar ahir la zona de la presa d’Ensagents i es va endinsar al canal Valira.

FEDA inverteix 35 milions en 30 anys en el manteniment del parc hidràulic


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Com cada estiu, els tècnics de FEDA treballen en el manteniment de les instal·lacions hidroelèctriques. Des que va agafar les regnes de la producció d’electricitat del Principat el 1988, FEDA ha invertit un total de 35 milions d’euros per conservar les instal·lacions, i durant aquestes tres dècades “s’ha renovat quasi tot el parc d’infraestructures i estan pràcticament totes amortitzades”, va explicar ahir Laura Bonet, directora de Transport de l’entitat.  
Aquest estiu, els treballs tindran una durada d’una setmana, del 19 al 25 d’agost, això significa que la central de FEDA està aturada i per tant no produeix  els 1.400 MWh previstos, per la qual cosa s’ha hagut de comprar l’electricitat als països veïns, que és més cara. Des de dilluns s’estan fent “les revisions tant internes com externes del Canal Valira, que és el que va de Ransol fins a Engolasters, i del canal Madriu, que és el que va de Ràmio fins a Engolasters”, va informar Bonet. A més dels dos canals, també s’ha fet la neteja de la presa de Ransol i les revisions més aprofundides de les instal·lacions elèctriques de la central. “S’ha buidat també la canonada forçada, que és el tub que baixa del llac d’Engolasters fins a la central de FEDA, per fer una inspecció interior i exterior”. Els treballs dels canals Valira i Madriu es realitzen cada any, i els de la canonada forçada, cada cinc. Aquests treballs tindran un cost de 150.000 euros. Una quantitat molt inferior a la que s’ha gastat els darrers anys, que s’ha situat als aproximadament  1,2 milions d’euros a l’any.
Les tasques de manteniment es fan a l’estiu per aprofitar l’època en què l’electricitat és més barata i la producció és més reduïda, es fan les visites d’inspecció de les instal·lacions, i en particular dels canals, per controlar-ne l’estat. Depenent de l’any poden tenir una durada diferent, en fa tres es va trigar dos mesos “i es van concentrar treballs de rellevància per aprofitar l’aturada de la central”, va comentar Bonet. La responsable va remarcar la importància de la central de FEDA, “perquè és la que produeix el 80% de l’electricitat que es genera al Principat i perquè es tracta d’energia 100% renovable i molt més econòmica que la que es compra a França o a Espanya”. 

Projectes rellevants
FEDA ja té redactat el projecte de renovació de dos grups de producció d’electricitat, en el qual ha estat treballat durant un any. Els grups de producció estan composats per una turbina que gràcies a l’efecte de l’aigua fa girar altres elements i és la combinació de la rotació la que produeix l’electricitat. Són dos grups que es van instal·lar als anys 30, i es vol tenir el projecte redactat per si sorgeix algun problema que es puguin fer les obres de renovació al més aviat possible. Aquestes obres tindrien un cost de nou milions d’euros i una durada d’un any i mig. Segons la directora de Transport, l’any passat es va fer un estudi més exhaustiu dels dos grups i es va determinar que “gràcies al manteniment que en fem estan en bon estat”. D’aquí a cinc anys es preveu que es torni a fer aquest estudi, però més aprofundit, “i aleshores segons l’estat es decidirà si és millor fer-ne una neteja o la renovació”, va avançar Bonet. 
FEDA, però,  disposa  d’un tercer grup de  producció més nou que es va instal·lar l’any 2007.

L’aigua d’alta muntanya per produir electricitat

Darrere de l’interruptor que premem no sé quantes vegades al dia, hi ha un treball de producció que té un punt de partida a dalt de les nostres muntanyes. FEDA és qui s’encarrega de portar l’aigua dels rius d’alta muntanya a través de preses i canals al llac d’Engolasters i d’altres llacs d’alta muntanya, sempre amb la supervisió d’uns tècnics que vigilen 24 hores al dia tot el procés i determinen en funció del cabal i del consum l’aigua que ha d’entrar a la central per a la producció de l’electricitat. 
Amb unes preses i canalitzacions transporta l’aigua cap a la central, sempre amb unes mesures per deixar un mínim al cabal del riu que està marcat per llei. Aquestes instal·lacions són clau per a la producció d’electricitat i per això cada any se’n fa un manteniment. El canal del Valira té una extensió d’11 quilòmetres, i el del Madriu de tres. A més, FEDA controla que altres llacs d’alçada, com el Juclar, Vall del Riu, l’Illa i Cabana Sorda, captin aigua durant tot l’any perquè es pugui utilitzar a l’hivern.  Als llacs hi ha sondes, i els operadors que treballen les 24 hores del dia fan una previsió de producció amb una setmana d’antelació en funció de les previsions del consum i del preu de compra de l’energia de França i Espanya, i programen la producció de la central. Hi ha tres grups que poden arribar a produir fins a 46 MWh amb energia 100% renovable com a potència màxima. 

FEDA
inverteix
35 milions
manteniment
parc
hidràulic

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte