Fer una mica més amable i agradable l’entorn que de per si és complicat i anormal: les visites establertes per un aute judicial entre progenitors i fills. Aquest és l’objectiu del nou espai del servei de trobada familiar estrenat a principis d’aquest mes a Prada Casadet i que ahir el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, ha presentat com a “espai multidisciplinari que permet donar una resposta adaptada als infants i les famílies”.

Enrere han quedat els foscos despatxos de la seu d’Afers Socials dedicats fins ara a aquest recurs per donar pas a l’amplitud i la lluminositat dels nous, i més en un matí radiant com el d’aquest dilluns. I és que la ubicació actual, on fins ara hi havia els tècnics de l’àrea de Joventut i Voluntariat, s’ha transformat totalment, de manera que a més de les sales per a les visites, hi ha un office per preparar un berenar compartit i una terrassa per prendre l’aire o bé jugar amb els fills.   

Per aquestes noves instal·lacions desfilaran almenys una cinquantena de menors, segons les dades de l’any passat que ha tornat a recordar el director del departament d’Infància i Joventut, Jordi Olivé. En concret, el 2020 van ser 58 infants i adolescents els que es van beneficiar d’aquest règim de visites, 19 dels quals nous. Una trentena més, doncs, dels menors que van estrenar la prova pilot del servei el 2018, quan van ser 31.  

De l’office i de la terrassa ja n’hem parlat, entrem en el detall de les sales. El nou local en disposa de tres: una destinada als infants més petits, amb una taula del tipus que podem trobar a les classes d’infantil de l’escola. És un espai ampli d’interacció i amb racons per jugar. I és que a més del temps que els petits passaran amb el pare o la mare també hi haurà el temps intermedi, ja que si entre ells hi ha un ordre d’allunyament passarà una estoneta entre que l’un el deixa al servei i marxa i l’altre arriba, de manera que no puguin trobar. I és que tot s’ha de mirar i preveure. L’altra sala és per als adolescents, molt més sòbria. I la tercera és la destinada a realitzar-hi els intercanvis dels fills perquè, com s’ha dit anteriorment, els progenitors no s’hagin de trobar.

Les visites entre pares i fills poden ser de diversos tipus i és el batlle qui dictamina com han de ser, si supervisades o bé tutelades, i quant han de durar, tant pel que fa a la freqüència (setmanal, quinzenal o mensual) com al temps concret de cada una d’elles (des d’una hora o dues fins a quatre o cinc). En qualsevol cas, els tècnics d’infància, el psicòleg i el treballador social vetllen pel seu bon desenvolupament i no només això, sinó que fan tot un treball amb els progenitors i els infants perquè puguin evolucionar, si és el cas, cap a un àmbit de  normalitat.  
Una de les sales està equipada amb un vidre unidireccional, com el de les sales d’interrogatoris a les sèries de policies. L’espai s’utilitzarà per realitzar les declaracions d’infants i adolescents en el marc del procediment d’actuació immediata en casos d’evidència o sospita fonamentada d’abús, agressió sexual o maltractament físic agut contra ells. I és que cal recordar que el protocol d’actuació immediat quan hi ha menors en aquestes situacions va establir que hi hagués una declaració dels infants i adolescents i que es pogués enregistrar per evitar la revictimització dels infants. D’aquesta manera, l’infant només declararà una única vegada i ho farà en aquest lloc, acompanyat pel psicòleg forense, que li farà les preguntes, mentre que a l’altra sala, sense que els vegi però sí informat que hi són, hi haurà el batlle, el fiscal i la policia.