Creix en parades de formatges artesans –fins al mig centenar, amb dues de franceses i dues de basques que debuten, mentre que la convidada arriba des d'Andalusia– i oferirà més activitats de tast, incloent-hi el tardeig que fa furor arreu. La Fira de Sant Ermengol, que ocuparà el cap de setmana del 17 al 19 d'octubre, continua en creixement, i no sols pel que fa a les formatgeries, sinó també en altres àmbits, com la Fira d'associacions, on s'esperen entre deu i una dotzena d'expositors, segons explicava la regidora de Promoció Econòmica i Fires, Gemma Tó, molt contenta amb l'increment també d'activitats de tast, entre les quals alguna que "trencarà esquemes", dirigida per Ramon Rosset, de Tastaemocions, que convida a "abstenir-vos si no voleu embrutar-vos els dits".
La fira segueix fermament instal·lada al centre i ramificant-se per tota la ciutat: les parades de cotxes ocuparan l'avinguda Pau Claris i el passeig de Pasqual Ingla, alliberant el pàrquing del Doctor Peiró. Això feia exultar Tó, que assegurava que aquesta és "la fira on tothom guanya". També els més interessats en les arts plàstiques tindran un bon regal per als ulls: s'exposaran al passeig Joan Brudieu totes les lleteres que al llarg del temps ha decorat Carme Invernon, que són unes quantes. La mostra "vol ser un homenatge a la força d’un traç que ja forma part de la Fira de Sant Ermengol", destaquen des de l'Ajuntament, amb unes peces que, més enllà de les lleteres, la mà de l'artista converteix en petites joies pictòriques.
L'alcalde de la Seu d'Urgell, Joan Barrera, va insistir que s'ha volgut apostar pel centre "decididament al cent per cent", incloent-hi un apartat, a la plaça de les Monges, on s'instal·laran les entitats. Pel que fa a la 31a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, emmarcada dins de Sant Ermengol, s'ha volgut potenciar per consolidar-la en el seu paper de "referent a tot Catalunya", també ampliant la programació cultural vinculada al formatge i les pastures.
Tó va afegir que el certamen serà present, per primer cop, a la Fira de Sant Miquel de Lleida, aquest dissabte. S'hi s'oferirà un tast guiat dels formatges guanyadors en l'edició de l'any passat, guiat per Isaac Gelabert. Aquesta presència de la mil·lenària fira alturgellenca a la capital lleidatana Tó confia que es mantindrà en el temps. També a la Seu, va puntualitzar, s'ampliaran els tastos dedicats als premiats en el concurs que es duu a terme durant la fira, i en comptes d'un de sol, se'n celebraran tres. En total hi haurà tretze activitats de tast, sumant-hi tres a la desena que ja s'oferien la passada edició.
Una altra proposta dins la fira, a part dels vins, és la presència de cervesa, i la convidada és El Gall Negre Cervesera, que des de la seva creació el 2019 ha aconseguit un total de set medalles al Barcelona Beer Challenge: dues d'or i cinc de plata. El tast de maridatge, conduït per Salvador Maura i Jordi Blasco, es farà al nou local El Gall Negre, a la Seu.
Nou establiments associats a l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell amb distintiu formatger oferiran menús especials Fira amb el lema A la Seu, el formatge es menja amb forquilla!
Pel que fa a la programació cultural, inclou novament el cicle de cinema als Guiu, amb la projecció de documentals d'Eugenio Monesma relacionats amb el formatge i sessions de showcooking, maridatges amb vi i cervesa, música i la possibilitat de jugar al joc Fromage, entre d'altres. També la Fira Xica tornarà als carrers del centre històric, amb el carrer Canonges com a eix central.