Públics i privats (Govern, FEDA, Capesa, grup Heracles i Persa) signaven aquest matí un conveni de col·laboració per a la recuperació de l’almesquera. Sí home, aquest petit talp aquàtic endèmic del Pirineu i que està en superperill d’extinció. El tens a les imatges d’aquí al costat. Fa poc més d’un pam (entre 23 i 27 cm), i la cua és gairebé la meitat, i pesa entre 50 i 80 grams. És molt petit, un gran nedador i té una trompa particular que li permet remoure la terra i trobar aliment.
La seva població està en regressió i a Andorra s’ha reduït ja en un 70% segons va apuntar el tècnic d’Ambiotec (empresa adjudicatària del pla de recuperació de l’espècie), Víctor Martínez. De fet, si el 2003 se’n trobaven al llarg del Valira del Nord, al riu d’Os de Civís i al Madriu-Perafita, ara només apareix a Os i a Perafita, i en aquest darrer espai es calcula que hi ha menys de 40 exemplars. El fet d’estar en ubicacions tan distants entre si fa que sigui una espècie força endogàmica, amb poca diversitat genètica, i això lligat al fet que la seva vida és curta, d’entre dos i quatre anys, i que les femelles tenen dues o tres ventrades al llarg de la seva vida amb dues o quatre cries, a part dels estralls que li ocasiona el canvi climàtic i altres processos “catastròfics” que passen per a la destrucció del seu hàbitat, fa que necessitin ajuda perquè la seva població creixi i deixi d’estar en perill.
Per això un dels objectius establerts en el pla de recuperació de l’almesquera és “la interconnexió assistida”, l’intercanvi d’individus d’una colònia a una altra i així “revertir l’endogàmia”. Una espècie de programa First Dates, però per a l’almesquera vaja.
Altres objectius del pla passen pel monitoratge de les poblacions, per conèixer-les i actuar millor. A part, també es treballa per aquest 2025 detectar els “punts negres” que hi ha a les zones on es troba aquest simpàtic talp per evitar la seva pèrdua i posar-hi remei: captacions d’aigua, impactes i amenaces que alteren les condicions del seu hàbitat i recuperar zones malmeses, entre d’altres.
Amb aquests objectius a la vista, el conveni signat ahir preveu, d’una banda una aportació econòmica global per part dels nous socis de 55.000 euros, el que és un 20% del que inverteix el Govern (uns 252.000 euros en quatre anys) en el pla de recuperació de l’almesquera, segons ha apuntat el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, i de l’altra contribuir a la sensibilització de la població i a reparar els hàbitats impactats per la seva activitat. Al conveni s’hi podran sumar totes aquelles entitats que ho desitgin. De tota manera, des del Govern ja s’està en contacte amb les empreses que tenen impacte en l’entorn per anar trobant les millors solucions. Per exemple, aquest hivern es va poder senyalitzar una zona propera a un remuntador a les pistes d’esquí per afavorir la reproducció satisfactòria d’un trencalòs.