El Col·legi d'advocats, conjuntament amb el suport de Govern, el comú d'Andorra la Vella i el Consell Superior de Justícia han presentat la jornada 'Una visió jurídica de la perspectiva de gènere' amb l'objectiu de contribuir a la formació, ja no només de professionals de l'advocacia o la justícia, sinó a qualsevol persona interessada, sobre els problemes en l'àmbit civil, social i cultural de la violència de gènere, i en conseqüència, de la violència vicaria. 

L'acte, que ha anat a càrrec de la presidenta de la Comissió d'Igualtat del Col·legi d'advocats, Elisabeth Royuela; la cap de l'àrea de Polítiques d'Igualtat de Govern, Mireia Porras; i la tresorera, membre de la Junta i de la Comissió d'Igualtat del Col·legi d'advocats, Marga Marticella, s'ha qualificat de "necessitat", per poder donar la informació necessària per trencar la barrera i els estereotips en vers a les idees que es tenen preconcebudes sobre com ha de ser una relació sentimental, segons ha assenyalat Royuela. "Existeix una mancança de professionals sobre el tema a Andorra, ja que és una visió molt nova i diferent del que hem tingut sempre" ha explicat la presidenta.

Encara que no s'han comentat dades exactes sobre les agressions que poden patir els infants per part de la figura paterna, Porras ha incidit en la vital transcendència de conèixer que és la violència vicaria i la forma tant de penar, com d'actuar enfront de la situació. "Hem de protegir tant a les mares com als fills, perquè s'ha d'entendre que no són espectadors, són víctimes" ha recalcat, explicant que l'agressor exerceix una violència sobre el nen o la nena per poder fer mal a la seva parella a través d'ells. A més, són diversos els casos on la dona es desvincula totalment de les arrels que té amb l'home, però no s'acaba de trencar el vincle entre pare-fill/a. "Quan agafem aquestes situacions, procurem la protecció dels damnificats i alhora, que els infants visquin en un entorn sa. Quan s'aconsegueix aquesta recuperació física i psicològica, rebem resultats increïbles" ha mencionat.

Des de l'àrea de Polítiques d'Igualtat de Govern, han revelat que des del 2020, els números que solen mencionar en el Dia internacional per l'eliminació de la violència contra les dones (25 de novembre), són estables en la violència vicaria. Pel que respecta a la de gènere, ha augmentat la detecció, independentment del nombre de casos, gràcies a la difusió. "Se sol produir l'efecte iceberg, on s'ha aplicat més agressió de la identificada" ha mostrat Porras. No obstant això, ja s'està actuant perquè les actuacions vagin encaminades a la detecció total de les dones agredides, i en aquest sentit, que els professionals de tots els àmbits (sanitari, social, judicial, etc.) estiguin formats per afavorir-ho.

"Els advocats estem en constant formació, a causa del canvi de la societat i la legislació" ha afirmat Royuela, tret que, després de la pertinent anàlisi, va permetre presentar l'esdeveniment amb el qual Govern no va dubtar a col·laborar. Tot i ser la primera jornada que duen a terme, han vist una bona acollida i esperen que continuï. "Existeixen professionals que no coneixen les lleis, ni el conveni. No saben què fer. És una motxilla que tothom ha arrossegat algun cop quan estem desinformats sobre un tema" ha mencionat Porras, esmentant que aquest desconeixement pot arribar a decidir coses que no es poden radicar. La voluntat, però, és de realitzar-ne una següent el 30 de maig dirigit al vessant penal, però encara està pendent de confirmació.

Aquesta jornada formativa, que està programada pel dilluns 19 a partir de les 10 hores a la sala Consòrcia del Centre de Congressos d'Andorra la Vella, estarà dividida en tres xerrades. La primera, anomenada 'Dret de família amb perspectiva de gènere. Guardes d'infants i visites en situacions de violència masclista', anirà a càrrec de l'advocada de l'Il·lustre Col·legi de l'advocacia de Barcelona (ICAB) Marta Aristé, qui també ha sigut la primera professional a poder treure una condemna de violència vicaria sense que hi hagi una llei regulada, tal com ha explicat Marticella. Tot seguit, la magistrada de la sala del social del Tribunal Superior de Justícia de Canàries, Gloria Poyatos, donarà a conèixer tota la informació sobre la perspectiva de gènere aplicada a l'àmbit de la Seguretat Social. A les 15 hores i tancant l'esdeveniment, l'advocada i formadora experta en Gènere i Empresa, Beatriz Fernàndez, explicarà els plans d'igualtat i com actuar sobre els protocols d'assetjament. Segons s'ha revelat, encara hi ha un 50% de places lliures.

Per a totes aquelles persones que estiguin interessades, s'ha de confirmar l'assistència abans d'aquest dijous enviant la butlleta d'inscripció al correu caa@cada.ad.