Diari digital d'Andorra Bondia
La pandèmia ha fet alentir molts dels processos que han de seguir les famílies adoptants.
La pandèmia ha fet alentir molts dels processos que han de seguir les famílies adoptants.

Formalitzades 4 adopcions fins al setembre, tot i els efectes de la Covid


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

La crisi sanitària ha afectat pràcticament tots els àmbits del dia a dia i processos com els d’una adopció també se n’han vist ressentits. Si bé al Principat no hi ha hagut afectacions greus de cara a les famílies que esperen assignació, des del Govern sí que es reconeix que es poden produir alguns retards. Un temps d’espera que no han pogut quantificar, ja que a banda de la pandèmia, també hi intervenen altres factors, com ara qüestions judicials, administratives o l’origen dels infants.

Amb tot, les dades corresponents al 2020 (actualitzades fins al setembre) mostren unes xifres estables en relació amb el 2019. Des del gener s’han realitzat 4 adopcions, tan sols una menys que ara fa un any. Actualment hi ha dues famílies que estan en espera d’una assignació, les mateixes famílies que ja estaven en aquest moment del procés el 2019, i quatre que estan en procés de valoració. L’any passat també eren 4, però des del Govern s’aclareix que es tracta de famílies diferents.

Igualment, segons les explicacions donades des del ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, es considera que “tenint en compte els mesos de confinament i que encara resta un trimestre per finalitzar l’any 2020, no s’observen diferències significatives quant al nombre de famílies interessades en l’adopció”. En total en són 9 quan el 2019 en van ser 14.

On sí que es pot observar una diferència significativa és en el nombre de seguiments postadoptius realitzats, que passa de 26 ara fa un any, als 42 d’aquest. “Hi ha hagut un increment significatiu que relacionem directament amb la complexa situació de confinament que tant les famílies adoptives com les persones adoptades van haver d’afrontar”, exposen, i afegeixen que “des d’Afers Socials es va contactar de manera proactiva amb les famílies per compartir la situació generada per la Covid-19”. Així, durant la pandèmia el Servei Especialitzat d’Adopcions va seguir fent via telefònica o telemàtica els seguiments estipulats, així com el suport i l’acompanyament a aquelles famílies que ho van necessitar, posant a disposició un servei d’atenció telefònica durant les 24 hores i els 7 dies de la setmana. També es van mantenir contactes freqüents per compartir situacions concretes, emocions i sentiments esdevinguts i material específic sobre la Covid-19.

Des del ministeri apunten que és “evident” que la crisi sanitària ha afectat “de manera significativa” l’entorn de l’adopció, amb una ralentització generalitzada dels processos. En l’adopció internacional, per exemple, el tancament de fronteres ha limitat les demandes de tramitació d’expedients, ha aturat les visites de famílies als països i ha alentit la gestió dels processos administratius. També ha afectat el treball desenvolupat pels professionals.

Contactes
El Principat no ha quedat exempt de la situació, però tant l’Autoritat Central del país, com a la resta de països amb qui es tenen convenis de cooperació, estan esmerçant esforços “amb l’objectiu de no aturar cap procés utilitzant eines alternatives que si bé han modificat el curs normal, no l’aturen del tot”.

Fora d’aquí s’han vist interrupcions dels procediments que estaven en marxa i en els casos en què ja s’havia realitzat l’assignació, han sorgit preocupacions per la salut de l’infant i les dificultats de comunicació amb el país d’origen. A més, alguns pares adoptius potencials han hagut de fer quarantenes en els països on han viatjat per reunir-se amb el seu futur fill adoptiu. Unes circumstàncies que s’assegura que a Andorra, “cap de les famílies sol·licitants” ha trobat. L’Autoritat Central ha mantingut els contactes amb els països on s’han tramitat els expedients de les famílies que esperen per tal de compartir la situació i fer-los el retorn. Amb tot, no s’espera més afectació més enllà d’algun retard, tot i que cal tenir present l’evolució de la pandèmia.

formalitzades
4
adopcions
fins
setembre
tot
efectes
covid
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic