Havien estat, diguem-ho així, expeditivament expropiats: la colònia de gats de la zona de l’Horta del Valira, a prop del camí de Santa Magdalena, que ocupava una finca privada, havia estat desmantellada -i pels fets ja es va presentar la preceptiva denúncia- i els animals havien quedat desprotegits. Ahir, l’Ajuntament de la Seu i l’Associació pels Animals del Pirineu (APAP) presentaven els dos refugis habilitats, on les voluntàries podran dipositar l’aliment i l’aigua i on les bestioles tindran lloc per aixoplugar-se. Són dos vells contenidors de vidre cedits per la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet rehabilitats: amb els orificis per on podran entrar i sortir els animals i una porta que doni accés a les cuidadores. Repintats d’un vermell vistós i amb els vinils que informen del seu ús, l’interior estarà proveït de mantes perquè sigui més confortable per als seus inquilins.
 
A cadascun dels contenidors caben entre quinze i vint felins, així que sembla suficient per a una colònia que a hores d’ara integra una trentena d’exemplars. N’hi havia sobre quaranta, però l’APAP va aconseguir que una desena s’adoptessin, els més mansos, mentre que els que queden són en general animals més feréstecs i difícils, per tant, de col·locar.
 
Habilitar aquestes llars per a aquesta colònia era una urgència, reconeixia l’alcalde, Joan Barrera, que presentava el petit equipament acompanyat del regidor de Medi Ambient, David Servat, i la presidenta de l’APAP, Mar Gispert. “S’eliminen molèsties per sorolls, marcatges i baralles, es millora les condicions sanitàries de la zona i la convivència amb els veïns, s’evita que els gats tinguin descendència, millora l’estat sanitari dels gats i, a més a més, la presència de gats afavoreix el control de rosegadors, paneroles i altres insectes”, destacava Servat. Però al marge de l’actuació d’urgència, podria servir com a prova pilot pel que fa a donar aixopluc a les altres colònies que hi ha a la ciutat, controlades tant per APAP com per Cats & Dogs Seu d’Urgell.
 
La Llei 7/2023, del 28 de març, de protecció dels drets i el benestar dels animals, en l’article 39 obliga als Ajuntaments la gestió dels gats comunitaris i la seva esterilització. A la feina feta hi posava xifres Gispert: s’han esterilitzat més de set-cents animals des del 2013. Una tasca assumida per l’APAP, per a la qual compta amb el suport de l’Ajuntament, que els cedeix un local, i agraïda per l’alcalde en aquesta compareixença: “Nosaltres tenim pocs recursos i les associacions arriben on no arriba l’Ajuntament”.
 
A hores d’ara, es calcula que les diferents colònies disperses per la ciutat sumen uns dos-cents cinquanta gats, però en una estimació grosso modo. En llocs com el Parc Olímpic del Segre, la zona propera a Mercadona, Cal Ribó, la mateixa Horta del Valira o dispersos pel centre de la ciutat. En total, divuit colònies. 
 
Llibres i pinso
La qüestió és també poder-los mantenir al llarg de l’any. Amb aquest objectiu, l’APAP posa en marxa una campanya de cara a Sant Jordi: a banda de les donacions directes o en llaunes de pinso, recolliran llibres cedits pels ciutadans. Els diners que es recaptin com a producte de la seva venda durant la diada servirà per atendre els animals.