Diari digital d'Andorra Bondia
La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili.
La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili.

Gili reivindica una comissió de gestió del Madriu que no tregui sobirania als comuns


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

Els quatre comuns implicats en la gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror segueixen sense trobar el punt d’acord per desencallar l’entrada en vigor de l’ordinació reguladora pactada durant el mandat passat. A l’octubre, tal com va avançar el BonDia, es va saber que el Comú d’Escaldes-Engordany era l’únic que no havia aprovat el text, davant els dubtes que li generava i escudant-se en un informe jurídic que apuntava que l’ordinació donava més funcions a la comissió de gestió de les que li pertoquen. Després de l’enrenou, la corporació liderada per Rosa Gili va fer arribar l’informe a la resta de comuns “i en base a això i a altres coses que ens han aportat les persones amb qui hem parlat hem aportat un document esmenat amb el qual Escaldes se sent confortable”, detalla la cònsol major. Una aportació, però, que encara no ha rebut resposta. 

Però què proposa de diferent? “Crec que hi havia una distorsió dels rols de cadascú”, exposa Gili fent referència a la comissió de gestió. “Amb els anys no sabies ben bé qui havia de decidir que. En algunes coses semblava que manava més la comissió que la llei de competències dels comuns”. I ho exemplifica: “Qui ha de decidir si es pot obrir una activitat de pagesia al territori d’Escaldes? La comissió de gestió on estem els quatre comuns unànimement? Jo no tinc res a dir de si s’ha de fer una explotació agrària a Sant Julià o a Andorra la Vella, i de la mateixa manera al revés”. Per això defensa que l’informe aportat “ens ajuda a centrar i diu clarament, cosa que recollia el pla de gestió aprovat el 2011, que la comissió de gestió és per treballar els temes en coordinació i cooperació, si no d’alguna manera treu la sobirania del Comú en el seu territori, fet recollit a la Constitució”. Segons la mandatària, la proposta feta “retoca cosetes, algun tema de terminologia... millora el text, però la filosofia no canvia”.

I el més important, “el tema de l’accés queda igual”, insisteix. “La vall del Madriu no està en perill pel fet de tenir l’ordinació o no. El tema de l’accés el tenim claríssim i ja vam dir que no faríem una carretera allà mai de la vida. El nostre posicionament és clar. Pot ser és el tema que pot arribar a preocupar una mica més, però la resta de temes que hi ha a l’ordinació són més de coordinació, i és aquí on nosaltres vam dir que ho volíem treballar una mica millor perquè si no, no ens vèiem en cor de fer-ho”.

Llavors, canvia la presa de decisions per unanimitat? “No, perquè la filosofia és la del pla de gestió”, assegura, assenyalant que cal distingir la manera de prendre decisions en funció de cada espai de la vall. És a dir, en funció de si es tracta d’una zona d’administració única, bipartida o tripartida.  “En zones bipartides o tripartides té tot el sentit la comissió de gestió perquè a l’hora de decidir han de parlar els territoris concernits, no poden decidir res sols”. Però en canvi, “a la zona que és d’Escaldes, és on diem no som tots iguals. Nosaltres tenim la gran majoria del nostre territori allà i tenim territori d’administració única. Qui ha de decidir aquí? La comissió de gestió no estava pensada per a això i per tant cal ressituar-ho. La comissió ha d’estar dins el seu rol de coordinar i cooperar, no de posar-se a casa d’uns i dels altres. Aquí és on aniria en contra de la llei de competències dels comuns”.

Amb tot, assegura que no plantegen que “forçosament” Escaldes hagi de tenir més poder de decisió que la resta, “tot i que podria ser un debat”, sinó que “en una zona tripartida Escaldes ha de tenir un poder de decisió d’una tercera part. Ara bé, en la part nostra, coordinarem, cooperarem si ho veiem convenient, però jo, com els altres comuns, tinc el dret de vetar qualsevol cosa que es proposi”. Segons Gili, “si Sant Julià proposa alguna cosa que afecta els cortalans d’Escaldes, Escaldes ha de poder dir-hi la seva. O senzillament, si no ho veiem bé, tenim dret de veto”. Per tant, remarca, “hem d’estar d’acord, ha de ser un òrgan on treballar en confiança i amb bona relació. Aquí ningú mana per sobre d’un altre”.

Rosa Gili es mostra esperançada de poder sortir de l’atzucac abans d’acabar el mandat. “Vull creure que ho podrem fer, s’ha d’aclarir d’una manera o altra i vull creure que ens posarem d’acord. Però en tot cas Escaldes treballarà per la vall del Madriu, protegirem la nostra zona, continuarem fent-hi coses. No és tant el que pugui dir un paper, crec que les coses es demostren més amb accions i amb inversió i moviment. El Madriu és una joia, i per a Escaldes més que per a enlloc”, reivindica.

 

Gili
reivindica
comissió
gestió
tregui
sobirania
comuns
no

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte