Els problemes de col·lapse a algunes de les línies nacionals de transport públic, que els darrers dies s’han vist agreujats, sobretot a l’L2 i l’L4, han comportat, finalment, l’actuació de Govern per mirar de posar-hi solució. D’entrada, s’ha obert un expedient a una de les companyies concessionàries (no es va voler detallar quina) per no haver mobilitzat tots els vehicles disponibles per cobrir les necessitats reals i s’ha anunciat un increment de freqüències a més d’una auditoria per determinar si estan prou ben dimensionades per donar resposta a l’increment de la demanda.

L’anunci l'ha fet avui el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, en la qual ha atribuït a l’increment d’usuaris per la gratuïtat a més de l’arribada anticipada dels temporers “la situació de tensió” que s’ha viscut les darreres setmanes. I és que no ha amagat que la previsió de reforços per al servei s’havia pactat a partir de l’1 de desembre. “A l’inici de la concessió hi havia una previsió d’augment d’usuaris del 28% i a data d’avui l’augment és del 115% des de l’entrada en vigor de la gratuïtat”, ha assenyalat, remarcant que “és una bona notícia però fa evident que els serveis no estan dimensionats per a aquest fort creixement i que hem tingut una resposta superior a la que tothom preveia. Per tant, cal donar solucions”.

En aquest sentit ha detallat que el model de concessió ja preveu mecanismes per respondre als pics de demanda, com ara que les companyies tenen l’obligació d’activar “de manera immediata” un segon reforç si hi ha més gent a la parada de la que poden absorbir, o que s’ha d’informar la companyia i el departament de Transports que cal una ampliació de freqüències si els problemes són recurrents. De la mateixa manera, en l’oferta presentada s’especifica el nombre de vehicles i els recursos que s’havien de destinar a cada línia, però “les companyies, principalment una, no ha mobilitzat tots els recursos que per contracte hauria d’haver mobilitzat”.

La situació ha comportat que el Govern hagi obert un expedient per esbrinar els motius d’aquesta anomalia i decidir si cal aplicar alguna sanció. L’empresa afectada podrà presentar al·legacions, si bé Gallardo ja ha reconegut que fins ara les concessionàries expliquen que si no s’han mobilitzat tots els vehicles disponibles és perquè no disposen de suficients conductors.

El ministre no ha volgut detallar de quina companyia es tractava, tot i reconèixer que “és evident que les línies que han generat dificultats no han estat reforçades”, ni tampoc anticipar decisions sobre una possible sanció. “Seria imprudent”, ha afirmat, deixant clar que “no es tracta de repartir responsabilitats”, sinó de “donar solucions als usuaris”. També ha remarcat que no volia entrar en una “confrontació amb les companyies” ja que les relacions són “bones i fluides i tenim el mateix objectiu: donar un bon servei de transport públic”.

Accions
Per millorar la situació, des del cap de setmana passat ja es va posar en marxa un reforç de l’L4, la línia que va fins al Pas de la Casa, amb més freqüències, i des d’ahir s’ha reincorporat l’L3, que va d’Andorra la Vella fins a Soldeu, que durant aquesta setmana farà 17 viatges d’anada i 17 de tornada, mentre que a partir de dilluns passarà cada 30 minuts.

Per pal·liar la manca de conductors, si bé ja s’està en procés de contractació d’alguns, el Govern aprovarà els pròxims dies un canvi de reglament per flexibilitzar els requisits d’accés al permís. Així, qui tingui el D1 ja no haurà d’esperar un any per disposar del D, sinó que al cap de quinze dies podrà passar una prova per acreditar la formació i obtenir el permís. Igualment, es permetrà la importació temporal de vehicles per fer front a moments puntuals de demanda si no es pot subcontractar una empresa del país.

D’altra banda, ha anunciat un increment de les mesures en  el servei de  transport, amb controls sistemàtics per part de tres inspectors amb capacitat sancionadora per detectar possibles anomalies i la contractació de tres persones més per fer tasques de control de manera anònima sobre horaris, qualitat del servei, atenció a l’usuari per part dels conductors i aforaments. De fet, per a aquest últim element ha assegurat que s’ha pogut comprovar que fins ara “cap servei ha superat la capacitat permesa”.

Paral·lelament, s’ha encarregat una auditoria externa per valorar si les companyies estan degudament dimensionades quant a mitjans humans i vehicles per donar resposta a l’increment de la demanda. La voluntat és poder identificar més concretament quines són les accions necessàries que cal implementar per donar un millor servei.

Queixes
Des del Govern també s’han detectat mancances en la canalització de les queixes o suggeriments dels usuaris, de manera que s’ha habilitat un formulari al web de Transports per poder tenir “fil directe” amb els usuaris.

Finalment, aquesta setmana s’instal·laran pantalles a set parades que serviran com a prova pilot per informar del temps d’espera. A banda, Gallardo ha admès que FEDA Solucions segueix treballant per corregir el “decalatge” de temps que es produeix en l’aplicació Mou_t_b, tot i reconèixer que part de la solució passa per una inversió en software.