El Govern i els comuns van expressar ahir la seva sorpresa pel comunicat difós pels centres veterinaris en què expressaven la seva oposició al projecte del cens caní per ADN. Tenint en compte que hi havia una reunió prevista per a la setmana que ve entre les tres parts, l’Executiu i les corporacions participants en la iniciativa van acordar ahir avançar la trobada, que hauria de tenir lloc avui o demà.
L’objectiu de la reunió és conèixer la situació actual i si els veterinaris preveuen participar d’alguna manera en el projecte i com. Així, des del Govern es va remarcar que la intenció serà intentar reconduir la situació perquè el cens caní per ADN tiri endavant. L’Executiu no es va voler posicionar sobre el contingut de l’informe elaborat pel col·lectiu, ja que sempre ha mantingut que en aquest afer actua com a mediador, que és un projecte dels comuns i que són ells els que han de contestar, si bé és cert que hi ha donat el seu vistiplau.
Des del Comú d’Andorra la Vella també es va precisar que no s’entén gaire la difusió d’aquest comunicat tenint en compte que la setmana que ve hi havia programada una reunió. D’aquí que es van mostrar sorpresos per la contundència d’aquest.
Preguntada sobre l’informe dels veterinaris, la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, va indicar que el document referma el Comú en la posició de no prendre part en el projecte. Va recordar que l’excònsol Trini Marín va adjudicar les analítiques en el darrer Consell de Comú, quan el PS ja havia guanyat les eleccions i l’equip de Gili li havia demanat de frenar-ho. La cònsol va remarcar que eren conscients que hi havia problemes amb el procediment i que experiències com la de la Seu d’Urgell s’han acabat abandonant. Per això creu que seria interessant que les administracions revisin el seu posicionament al respecte.
Els comuns participants i el Govern, però, semblen no voler fer marxa enrere. Entre els motius per no fer-ho n’hi hauria d’administratius i de polítics. Primer de tot, els comuns ja van adjudicar els serveis de creació i gestió del cens caní mitjançant l’ús dels perfils ADN a una UTE, Vetgenomics i Laboratori Pasteur, i en el cas d’aparcar el projecte es podrien veure abocats a assumir una indemnització. En segon lloc, hi hauria la reticència a donar la raó a Escaldes-Engordany, l’únic Comú governat pel Partit Socialdemòcrata i que des de l’inici s’ha desmarcat de la iniciativa.