Diari digital d'Andorra Bondia
Dues de les treballadores del servei de bugaderia industrial, ahir al matí a les instal·lacions de Nougrapats.
Dues de les treballadores del servei de bugaderia industrial, ahir al matí a les instal·lacions de Nougrapats.

Grup Grapats fa un pas endavant


Escrit per: 
A. Doral / FOTO: Bondia

Tenien un problema: Nougrapats E. I., l’empresa d’inserció laboral de Càritas Urgell (engegada el 2015) no pot mantenir els treballadors contractats més enllà de tres anys, ja que és una “empresa passarel·la” per la qual passen persones que es troben en risc d’exclusió social abans de poder incorporar-se al món laboral. El termini és insuficient per resoldre la problemàtica de joves amb discapacitats o amb malalties mentals. Per això van fer “prospecció de mercat”, explica el director voluntari de Càritas Urgell, Josep Casanova, i van trobar la solució: crear un Centre Especial de Treball (CET). “El 2019 ens vam llançar a l’aventura, encara que no va ser fins al març passat que vam rebre l’homologació de la Generalitat”.

Ja en funcionament, el CET, que ahir es presentava en societat, dona feina de moment a vuit persones, amb l’objectiu, si la pandèmia ho permet, que l’any vinent siguin onze les persones contractades. En aquest cas, sense límit temporal. Pel que fa a Nougrapats, hi ha cinc persones a la plantilla i l’expectativa és que en breu se n’hi puguin incorporar tres més.

El Grup Grapats inclou així aquestes dos divisions, ambdues “amb vocació d’inserció laboral”, recalca Casanova, i l’objectiu de ser “econòmicament sostenibles, perquè no som una empresa amb ànim de lucre però tampoc hem de tenir pèrdues”, és a dir, que els ingressos que obtenen amb l’activitat econòmica serveixen per pagar els sous i resta de despeses.

Difícil sostenibilitat

L’objectiu es complica en aquests temps de pandèmia. “Ara per ara  no som sostenibles”, reconeix Casanova. La secció de bugaderia industrial ha tingut un “agost de rècord”, però amb l’hostaleria i restauració aturades, les xifres han caigut en picat. Amb tot, la previsió és assolir aquest punt de sostenibilitat l’any vinent, confia el director de Càritas Urgell.

Com fer-hi front? Buscant noves línies d’activitat, explica Casanova. Per exemple, el servei de mudances, que està ja “pràcticament en marxa”. A banda, el grup encetarà el “desplegament territorial” amb l’obertura d’una nova botiga de venda de roba de segona mà a Balaguer, ja en obres, que se sumarà a la del carrer Canonges de la Seu.

Vint mil paquets cada any, i pràcticament tots corresponen a clients andorrans

El públic andorrà és el client preferent del servei de paqueteria, una de les línies d’activitat del Grup Grapats, que es mouen  entre l’àmbit de l’economia circular i diferents serveis a la societat. Una xifra tan elevada com el 95% dels clients de paqueteria (uns 2.500) són del Principat. No és estrany, doncs, que aquestes setmanes els magatzems de Nougrapats estiguin atapeïts pels centenars d’enviaments que continuen sense recollir, a causa del tancament de la frontera. “De tant en tant pot venir algú i s’endú encàrrecs de tres o quatre persones més”, explica Casanova. Però són faves comptades.

El lloguer de vaixelles per a esdeveniments és una altra de les activitats del grup. També molt afectada per la pandèmia, igual que el de bugaderia, bàsicament adreçats a hostaleria. La venda de roba de segona mà (recull en 80 contenidors situats en 42 poblacions) i objectes va en canvi sobre rodes.  

 

 

 

 

grup grapats
Càritas

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte