El primer taller deliberatiu del consell consultiu del Pla d’ordenació i urbanisme parroquial d’Andorra la Vella (Poupav) ha posat el focus en cinc àmbits clau per al futur urbanístic d’Andorra la Vella: la dinàmica sociodemogràfica, l’habitatge, els equipaments, les zones verdes i el patrimoni i teixit social. Durant la sessió, que s’ha dut a terme aquest dimarts a la sala Consòrcia del centre de congressos, s’ha presentat una diagnosi tècnica prèvia sobre aquestes qüestions que ha servit com a base per al debat i l’intercanvi d’impressions entre les entitats, col·lectius i col·legis que conformen part de l’òrgan participatiu.

Els participants han treballat en grups per debatre sobre diferents aspectes relacionats amb aquests cinc eixos, com els canvis en l’evolució demogràfica; la diversitat i l’accessibilitat a l’habitatge; la localització i cobertura dels equipaments públics i privats; el paper de les zones verdes en la vida urbana; o la relació entre el patrimoni arquitectònic i el teixit social de la parròquia.

En l’àmbit demogràfic, a la parròquia es constata un creixement sostingut de la població i un augment del nombre de llars unipersonals, especialment concentrades al centre. Aquestes dades posen de manifest la necessitat d’adaptar l’urbanisme i els serveis a una realitat social en transformació.

Pel que fa a l’habitatge, el taller ha permès analitzar l’oferta actual, tant pública com privada, i debatre sobre qüestions com la disponibilitat, els preus i l’accessibilitat. També s’ha valorat la conveniència d’impulsar mesures que afavoreixin l’accés a l’habitatge assequible.

Quant als equipaments –escolars, sanitaris, esportius, culturals i socials– s’han analitzat en relació amb la seva distribució territorial, grau de cobertura i adequació a les necessitats actuals i futures. S’ha posat de manifest la importància de garantir un accés equitatiu i de planificar amb visió de futur.

En referència a les zones verdes i els espais lliures s’ha valorat la necessitat de preservar-ne i millorar-ne la qualitat, l’accessibilitat i reforçar la seva connexió amb els barris i l’entorn natural.

Finalment, s’ha posat l’accent en el patrimoni i el teixit social, ressaltant la importància de protegir el patrimoni cultural i arquitectònic, així com de fomentar la cohesió comunitària mitjançant el suport a les entitats i activitats que donen vida a la parròquia.

Aquest primer taller forma part del full de ruta participatiu que permetrà recollir les opinions i necessitats de diversos sectors de la societat, promovent un urbanisme més consensuat i adaptat a la realitat de la parròquia per definir l’Andorra la Vella de futur, segons reivindiquen des del comú. I afegeixen que amb aquesta aposta per la participació, "el Comú reafirma el seu compromís amb un model urbanístic que respongui a les necessitats actuals i futures dels ciutadans".