Diari digital d'Andorra Bondia
La celebració de Halloweeen supera amb escreixos la festa del Carnaval.
La celebració de Halloweeen supera amb escreixos la festa del Carnaval.
Els panellets de pinyons són els que més agraden.
Els panellets de pinyons són els que més agraden.

Halloween versus Castanyada


Escrit per: 
Laia Bautista Servat / Foto1: Party Fiesta / Foto 2: Pastisseria Estopiñán

Arriba una de les nits més esperades de la tardor, la nit de Tots Sants als Països Catalans, també coneguda com el Dia dels Morts a Mèxic, o la nit de Halloween a escala internacional, totes tenen el mateix denominador comú: recordar els difunts. Fa més d’una dècada que la festa d’origen celta –i no americana– s’ha consolidat arreu del món i, com no podia ser d’una altra manera, també a Andorra. Buidar una carbassa per convertir-la en llanterna i decorar la casa amb objectes terrorífics com ara teranyines, aranyes i esquelets, són tradicions que tenen molt d’èxit. Així ho assegura el gerent de la botiga de disfresses Party Fiesta, Toni Mingorance. “El Halloween és una festa que ja està més que consolidada”, diu. Precisament, són els objectes terrorífics de decoració i les carabasses els productes que més es venen. “Vam començar la campanya a mitjans setembre i la veritat és que s’ha venut molta cosa, tant per a petits com per a grans”. A banda d’això, també és típic disfressar-se, un element que tampoc ha passat desapercebut a la botiga. “Halloween és una de les campanyes més importants per a les botigues de disfresses, més, fins i tot, que Carnaval”, ressalta. Els personatges terrorífics com ara mòmies, morts-vivents, vampirs... són els més escollits per a les festes de la nit de Halloween i fins i tot per passar pel passatge del terror, que enguany tindrà lloc a l’edifici de Les Fontetes de la Massana.

Si bé la celebració celta té molta força a Andorra, aquesta conviu amb la tradicional festa de Tots Sants i la Castanyada, festivitats pròpies dels països de parla catalana. Tots Sants se sol celebrar l’1 de novembre i, el dia abans té lloc la Castanyada, quan se sol menjar un dels fruits típics, la castanya. Amb el temps, aquesta tradició culinària ja no només se celebra el 31 d’octubre, sinó que a partir de mitjans de mes ja es comencen a deixar veure pels carrers del país diverses paradetes que ofereixen castanyes i moniatos calents. A banda d’aquests fruits del temps, durant la Castanyada també se sol menjar fruita confitada i panellets, dolços que tenen molt d’èxit durant la tardor.

Les pastisseries com ara L’Espiga d’Or o la Pastisseria Estopiñán fan els productes de manera artesanal. El panellet estrella, com cada any, és el de pinyons, seguit dels d’ametlla, coco i xocolata. Manel Pons, de l’Espiga d’Or, explica que el preu dels panellets s’ha encarit una mica a conseqüència de la crisi econòmica per l’esclat de la guerra a Ucraïna. Així, el preu dels de pinyons està al voltant dels 60-65 euros al quilo, i les altres varietats entre els 48-50 euros al quilo. A Ganesha Temptacions el preu dels panellets de pinyons i de coco està a 80 euros al quilo, mentre que la resta està a 50 euros el quilo. En canvi, a la Pastisseria Estopiñán la peça de pinyons val 2 euros i la resta 1,5 euros. “És evident que la gent no pot gastar més del compte i prioritzen escollir-ne pocs però de bona qualitat”, apunta. D’altra banda, el propietari de la Pastisseria Estopiñán, Alexis Estopiñán, anuncia que d’entre la varietat de panellets que ofereixen (maduixa, pistatxo, rovell, codonyat, mojito...), la novetat d’enguany és un panellet de quilòmetre zero fet amb el licor d’herbes de la Ratassia de la Carmeta. “Cada any fem una novetat amb un producte artesanal de país. L’any passat va ser el panellet amb el xarop d’avet Nectum i aquest any, vam presentar a l’Andorra Taste el de Ratassia de la Carmeta”, detalla. Cal recordar que la base dels panellets és el massapà, fet amb ametlla i sucre, mentre que l’interior i l’exterior va el producte en qüestió. En el cas dels licors, per mantenir l’essència de la beguda, es congela el líquid per, posteriorment, introduir-lo dins del massapà.

halloween
tots sants
Castanyada

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte