Diari digital d'Andorra Bondia
Higini Cierco diu que ni la família ni BPA van tenir accions de Landstreet
Higini Cierco diu que ni la família ni BPA van tenir accions de Landstreet

Higini Cierco diu que ni la família ni BPA van tenir accions de Landstreet


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

L’accionista majoritari de Banca Privada d’Andorra (BPA) fins a la intervenció de l’entitat, Higini Cierco, va declarar ahir a la Batllia, en qualitat d’inculpat, en el marc de la causa Landstreet i va negar qualsevol responsabilitat en l’operativa de la societat Landstreet, segons van informar des del Grup Cierco en un comunicat, en què precisen que la declaració es va fer per escrit. 
Així, en els pocs minuts que va durar per tant la compareixença, Cierco va lliurar un escrit de dues pàgines i mitja en què s’explica que els darrers mesos del 2006 o primers del 2007 la direcció general de BPA va informar el comitè executiu de la voluntat de constituir o adquirir una societat per poder gestionar actius i fons dineraris, una societat que “quedaria sota el control accionarial del director general de l’entitat, Joan Pau Miquel, i que disposaria de dos socis més (Javier Escoda i Daniel García)”. En aquest sentit, en el comunicat es remarca que “ni BPA ni cap membre de la família Cierco no ha tingut mai ni una sola acció de la societat Landstreet”.
A més a més, en la declaració Higini Cierco recorda que Landstreet, a través d’un contracte d’assessorament de carteres signat amb BPA i BPA Fons, va ser la responsable de la gestió del fons Dolphin Equities, un producte que “va generar un excel·lent rendiment” perquè, com s’afirma en la declaració, “més enllà del que era previsible, l’operativa va ser un èxit i va generar importants beneficis per a totes les parts implicades”.
En l’escrit, Higini Cierco assegura també que tenia coneixement que Landstreet, “a títol de mandatari i per compte i ordre de BPA”, efectuava diversos pagaments que “havien de ser tractats amb discrecionalitat i confidencialitat”. No obstant, remarca que aquesta activitat “estava totalment delegada al director general del banc, que des del 2004 tenia poders 
per fer-ho, limitats a una certa quantia”.
En aquesta línia, segons explica el comunicat del Grup Cierco, el consell d’administració de BPA no aprovava les quanties de les despeses, i manté que “tots els pagaments realitzats a través de Landstreet i fets per compte i ordre de BPA figuren en la comptabilitat del banc, que mai no va pretendre ocultar res”.  I a més a més es recorda que l’esmentada comptabilitat “ha estat auditada en tot moment per consultors interns i externs de primer nivell internacional”.
Pel que fa a l’abonament de 648.500 euros que va rebre Higini Cierco de Landstreet, l’accionista majoritari de BPA va remetre la batlle instructora, Canòlic Mingorance, a un altre escrit tramès el 7 de març passat, quan es va dictar el bloqueig de comptes. L’escrit en concret està acompanyat de diversa documentació, com ara certificats notarials i altres, tota encaminada a demostrar que aquell abonament corresponia a l’amortització d’un deute derivat d’un préstec a Joan Pau Miquel. I és que, segons es recorda en el comunicat, Cierco havia avançat uns diners al director general de BPA perquè aquest, a títol personal, individualment i lliurement, pogués adquirir un paquet accionarial del banc al Grup Júlia.
D’altra banda, avui està citat a declarar, igual que Cierco també en qualitat d’inculpat, l’ex-director general adjunt de BPA Santiago de Rosselló. En el marc també de la causa Landstreet la batlle ha citat a declarar, en aquest cas en qualitat de testimonis, la mare de d’Higini Cierco, el seu germà Ramon i Turi Riberaygua, un dels accionistes minoritaris, entre altres persones.
Cal recordar que la batlle instructora de les causes vinculades a BPA va ordenar el febrer passat el bloqueig de 129 comptes, en la majoria dels casos de forma parcial, de persones físiques i jurídiques que van rebre retribucions de la societat panamenya Landstreet i que sumarien uns 34 milions d’euros.
Entre els comptes afectats per la mesura, entre els quals hi havia els de 25 exdirectius i exempleats de BPA –incloent-hi el de Joan Pau Miquel i el del mateix Higini Cierco–, s’hi trobava el de l’ex-consellera general Meritxell Mateu, que va acabar dimitint després que precisament es fes públic el cobrament de 48.000 euros provinent de Landstreet.
A principis del mes passat, la Batllia va començar a desbloquejar alguns dels comptes afectats.

Higini Cierco
Landstreet
BPA
Joan Pau Miquel
Batllia
societat
bloqueig
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic